Közélet

Nyílt levél: Mars teresek az Etelka sor tükrében

Nyílt levél: Mars teresek az Etelka sor tükrében

2009. szeptember 24., csütörtök
Nyílt levél: Mars teresek az Etelka sor tükrében

A héten sokat citált Etelka sori garázsok luxusáron történő önkormányzati felvásárlása sokakban „kiverte a biztosítékot”. A SZEGEDma-cik(ke)ket követő számtalan hozzászólás után most szerkesztőségünkön keresztül nyílt levélben fordultak a várossal perben álló Mars téri kereskedők Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármesterhez.

Miután a héten

Hüvös László

, a szegedi Fidesz frakcióvezetője az ügyben tett első,

hétfői sajttájékoztatóját

követően, csütörtökön

már konkrét számok tükrében is kritizálta

a négyzetméterenként közel 450 (!) ezer forintért visszavásárolt garázsok ügyében eljáró önkormányzatot, most a Mars téri kereskedők emelték fel a szavukat. Alább szerkesztőségünkbe eljuttatott nyílt levelüket olvashatják:

A Mars téri kereskedők kérdései Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármesterhez

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Mi, Mars téri kereskedők, akikkel szemben terület birtokbaadás tárgyában pert kezdeményezett az önkormányzat, a Délmagyarország c. napilap 2009. szeptember 22. napján „A Fidesz három kérdése” c. cikkben az Ön okfejtegetései alapján szeretnénk ezúton kérdéseket feltenni:

Ön az Etelka sori garázsok, garázsboltokkal kapcsolatosan azt állítja, hogy a tervezett uszodaberuházás miatt kénytelenek voltak felvásárolni az ott található garázsokat, garázsboltokat, mert a „rendezési tervben szerepel az uszoda megépítése, az önkormányzat pályázatra vár.” Ön azt állítja, hogy „Pályázni úgy tudnak, ha az építkezés tervezett helyszíne a városé, ehhez a garázsokat meg kell venni.”

Felmerül kérdésünk: Akkor, hogy tudtak pályázni a Mars téri beruházásra? A Mars téren még mindig ott állnak a magántulajdonú pavilonok, és nemcsak a perbe hívottaké, hanem a bejáratnál is állnak kereskedelmi pavilonok. Újabb kérdés: Ha a garázsokat meg kell venni, akkor a mienket miért nem?

Azt nyilatkozza a cikkben: „Kisajátításra akkor lenne lehetőség, ha a beruházás máshol nem lenne megvalósítható.” Alpolgármester Úr, ez milyen jogi előírás, mert mi a kisajátítási eljárásokkal kapcsolatos jogszabályokban ezt a feltételt nem leltük fel! Nyilatkozza: „A garázsok többségében boltok működnek. A tulajdonosok ezek üzleti hasznából élnek. Ha kisemmiznénk őket, akkor azért tiltakozna a Fidesz.” Alpolgármester Úr, mi a Mars téren ugyancsak a pavilonjainkban folytatott kereskedelmi tevékenységből élünk, élnénk, mégis kisemmiznek minket, hiába tiltakozunk, hiába tiltakozik a Fidesz. Ez nem zavarja Önöket? Sőt, mi, illetve pavilonjaink az 1969-70-es években azért kerültek a Városi Tervosztály által koordináltan, mert a lakosság alapellátását biztosítottuk, biztosítanánk! De farizeus érv ez azért is az Önök részéről, mert nem teljes mértékben tűnik igaznak. Beszereztük az Etelka-sori 10007/1. tulajdoni lap másolatát a Földhivatalból, ahol a 11. és 12. bejegyzésből az alábbi derül ki: A 11. számú, valamint „a 14, 15, 16 sz. összevont garázs üzlet mindenkori tulajdonosa (használója) köteles az építési hatóság felszólítását követő 30 napon belül kártalanítási igény nélkül az üzletet megszüntetni és a 3 db garázshelyiséget az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani.” Ennek ellenére a város honlapjáról beszerzett, az 5 millió Ft feletti szerződésekből kiderül, hogy az önkormányzat a 14, 15, 16 sz. garázsokat megvásárolta 2008. 12. 22. napján 27. 650. 000 Ft összegben.

Nekünk, Mars térieknek is szép karácsonyi ajándék lett volna, ha az esélyegyenlőségi törvény alapján hasonló módon kifizetnek minket. De ha a földhivatali bejegyzés alapján, jogszerűen visszaminősítik a garázsüzletet, a 3 garázs forgalmi értéke max. 10 millió Ft lehetett volna. Erre elköltöttek a valódi értéknél majd háromszoros pénzt, nálunk miért nem? Miközben úton-útfélen mi vagyunk a Mars téri beruházás akadályozóivá kikiáltva? Kíváncsiak lennénk a tulajdoni lap alapján – melyhez bárki hozzáférhet, és betekinthet

, hogy mi is lehet a háttérben? Nem tudjuk, de sejtésünk van az alapján, hogy információink szerint a rendezési terv a területre, már 2000-ben uszodaberuházással számol, és ezt követően – furcsa módon – egymást érik a tulajdoni bejegyzések, melyeket Szeged jegyzője hagy jóvá:

A garázsok rendeltetése hirtelen megváltozott; 2003-ban a 13. garázs büfé lesz, a 12. sz. garázs fodrászat, 2004-ben a 21 és 22. garázs élelmiszerbolt, a 26. sz. cipő- és ruhajavító stb… Legutoljára 2006. 10. 04-én a 23. sz. garázs válik jegyzői határozattal kiskereskedelmi egységgé. Felmerül a kérdés: Miért engedélyezte a jegyző a rendeltetésváltást, miközben a rendezési tervben uszodaépítés áll? A művelési ág változását miért 2007-ben jegyzik be?

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Mi, Mars téri kereskedők, laikusok vagyunk, de úgy érezzük, hogy Önök nem az esélyegyenlőségi törvény alapján járnak el a Mars térnél, ha az Etelka sori ügyleteikkel összevetjük. Az okokat Önök tudják, de úgy gondoljuk, végre ki kellene tenniük az egyenlőségjelet, mert ha nem, ne csodálkozzanak azon, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne tudjanak minket a Mars térről kisemmizni.

Szeged, 2009-09-24

Németh János és a perben álló kereskedők

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.