Közélet

Fórum a nemzetegyesítésről – „Ne féljetek!”

Fórum a nemzetegyesítésről – „Ne féljetek!”

2009. június 4., csütörtök
Fórum a nemzetegyesítésről – „Ne féljetek!”
lezsak1

Aktuális politikai és közéleti kérdésekről beszélgetett szerdán este Szegeden a Nemzeti Fórum Egyesület szervezésében Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke a Nemzeti Fórum elnöke, Balog Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz), a Parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök.

Kiss-Rigó László

a trianoni békediktátum előestéjén arról beszélt, hogy az egyház milyen szerepet tölthet be a nemzet határokon átívelő egyesítésében. A kereszténység, magyarság, globalizáció és európaiság egymáshoz való viszonyát is elemezte a megyés püspök. Mint fogalmazott, ma úgy akarunk keresztények lenni, hogy közben elnézést kérünk, hogy azok vagyunk. A kereszténység véleménye szerint nem globalizálta a nemzeteket: mindenki megtarthatta a saját nyelvét, kultúráját, szokásait. A kereszténységet mint kultúrát és mint hagyományt is értéknek nevezte. Ha valaki nem igazán magyar, akkor nem lehet igazán európai sem - mondta arról szólva, hogyan lehet nemzeti érzelmünket egységbe forrasztani az európaiság, a kontinentális közösséghez tartozás tudatával.

Balog Zoltán

a politika feladatait elemezte a nemzet határokon átívelő egyesítésében. Az identitás kérdéséből kell kiindulnunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy kik is vagyunk, és hová is tartozunk. Amiért nem küzdünk meg naponta, azt elveszítjük az identitásunkból - fejtette ki. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke szerint a legfőbb törvénynek ma, globalizálódó és elszemélytelenedő világunkban az identitásellenesség törvényét kell tartanunk. A politikának - fogalmazott - mindenképpen vissza kell szereznie az elveszett bizalmat a magyarság körében.

Lezsák Sándor

az iskolának, szűkebb értelemben a keresztény iskolának a nevelésben, a nemzetépítésben évszázadok óta játszott szerepét hangsúlyozta. Az Országgyűlés alelnökének iskolamodellje a keresztény magyar iskola. A keresztény magyar iskola pedagógusának feladata: a magyarságtudatra, Európa-tudatra és a veszélytudatra való nevelés. „Ne féljetek!" - idézte II. János Pál első mondatát, ami akkor hangzott el, amikor pápakánt lengyel földre lépett. Ez a mondat 365-ször szerepel a Bibliában. Június 7-ére éppen ezért ugyanezt kívánja a magyar polgároknak a politikus: „Ne féljetek!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.