Közélet

A 2-es villamos a demokrácia deficitje

A 2-es villamos a demokrácia deficitje

2009. március 2., hétfő
A 2-es villamos a demokrácia deficitje

Nem kérdeztek - döntöttek

Hiába hívták meg Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert az Arany János iskolában megrendezett lakossági fórumra - téma a Rókusi körútra tervezett 2-es villamos -, sem ő, sem az illetékesek nem jelentek meg. Ott voltak viszont ellenzéki politikusok és a Levegő Munkacsoport képviselői is. A SZEGEDma.hu szintén részt vett a rendezvényen.

Péter Szilveszter

(Fidesz) és

Kalmár Ferenc

, a KDNP frakcióvezetője elmondták a beruházással kapcsolatos, általunk már többször is ismertetett fenntartásaikat,

Kotogán Róbert

, a Levegő Munkacsoport vezetője pedig a projekt környezetvédelemmel kapcsolatos aggályairól számolt be. Sem ők, sem a lakosság nem tapasztalta, hogy az önkormányzat bármiben is sietett volna kikérni a véleményüket, tájékoztatni őket az uniós pénzekből finanszírozott megaberuházás hatásairól és következményeiről. Pontosabban nem tájékoztatott, hanem csak propagandát folytatott, kiemelte az előnyöket és elhallgatta hátrányait, meg az építkezéssel járó rombolást. A 2-es nyomvonalának kiépítése miatt megsemmisülne a Rókusi körút zöldsávja, a Vértói erdő egy harmadát pedig kiirtanák. Csak mellékesen jegyezzük meg, az erdőnél szervezett szombati

tiltakozó felvonulás

alkalmával a kivágandó fákra ragasztott plakátokat mára leszedték zöld munkaruhába öltözött buzgó munkások - nyilván felső utasításra. A Levegő Munkacsoport tagjai szerint szinte semmi sem igaz abból, amit a népszerűsítő propaganda kiadványban a terv kiötlői és készítői előnyként sorolnak fel. Semmi sem szavatolja, hogy a villamos hadrendbe állításával csökkenni fog a légszennyeződés a körúton, kevesebb lesz a személygépkocsik száma, jobb lesz a közlekedés stb. Ami viszont tény: 27 ezer négyzetméter zöld területet érint a beruházás, amit nem lehet máról holnapra pótolni. Minden jel szerint a 2-es villamos kiépítése több kárral járna, mint haszonnal, ugyanis jelentősen csökkenne a lakókörnyezet élhetősége. Amint egy 40 egybegyűlt közül néhány felszólaló védelembe vette a beruházást, dicsérte a projekttel kapcsolatos tájékoztatást és kérdőre vonta az ellenzék magatartását. Őket a többiek hangosan kifütyülték. A többség egyetértett azzal, hogy támogatja a 2-es villamost és a közlekedés fejlesztését, de szerencsésebbnek tartaná, ha máshol épülne meg a nyomvonal. Ha ez mégsem lehetséges, akkor legalább útszélesítés nélkül, a zöld övezet megőrzésével valósítsák meg a beruházást. Kalmár Ferenc a július 1-jétől novemberig tartó építkezések alatti kényszerű forgalomelterelések súlyos következményeit ecsetelte, Péter Szilveszter pedig a demokrácia deficitje miatt emelte fel szavát. Az önkormányzat nem kérdezte meg a lakókat, ők mit szeretnének, csak ukázszerűen ismertette, ez lesz, ezt kapjátok. Az MSZP részéről egyedül

Ménesi Imre

(Újrókus képviselője) volt jelen a fórumon. Fel is szólalt, védte a mundér becsületét, s magyarázta, miért nem célszerű a 2-est a Kálváriára vagy a József Attila sugárútra vezetni. A fórumon elhangzott legelgondolkodtatóbb állítás a Levegő Munkacsoport tagjától származott: furcsa, hogy évek alatt idehaza senki nem vonta kétségbe a 2-es villamos tervének szakmaiságát. Ők megtették, környezetvédelmi hatástanulmányt készítettek, és ahol csak lehetett, megtámadták a projektet: a városnál, a környezetvédelmi hatóságnál, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. Szerintük is a demokrácia megcsúfolása, hogy kéz kezet mos alapon ez a terv zökkenőmentesen minden fórumon, hivatalon, hatóságon, minisztériumon átment, és eljutott egészen Brüsszelig. Ami az üggyel kapcsolatban biztató lehet a rókusiak számára: a Brüsszelnek leadott projekten igenis lehet változtatni, az Uniót ugyanis csöppet sem érdekli, merre halad a 2-es villamos nyomvonala. Meg különben is, még eredményt sem hirdettek. Tiltakozni, petíciót írni pedig addig, sőt utána is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.