Közélet

Van-e esélye az arab-izraeli párbeszédnek?

Van-e esélye az arab-izraeli párbeszédnek?

2009. január 23., péntek
Van-e esélye az arab-izraeli párbeszédnek?

Mindenkit megillet az önrendelkezés joga

Fotók: Gémes Sándor

Samir Salha 1984-ben jött először Palesztinából Magyarországra, és hosszabb-rövidebb megszakításokkal azóta is nálunk, Szegeden él feleségével és három gyermekével. A Karaván Étteremben dolgozik, bennünket is ott fogadott, hogy egy kávé és üdítő mellett elbeszélgessünk a fegyverszünet esélyeiről, a palesztin-izraeli megbékélés lehetőségéről, az otthon maradt népes rokonság keserű sorsáról.

"Hozzátartozóim egy része a mai napig is a gázai Beachcamp nevű menekülttáborban él, nagyon aggódom értük, szinte naponta felhívom őket telefonon" - meséli

Samir.

- Mit lehet tudni a 22 napig folyó harcok következményeiről?

- Nagyon rossz a helyzet. Értesüléseim szerint mintegy 14 ezer házat, épületet romboltak le az izraeliek, 1330 palesztin halt meg, ebből 10 százalékuk sem volt katona. Főleg civilek, gyerekek estek áldozatul, és több mint 1000 a sebesültek száma.

- Milyen Palesztinában a Hamász támogatottsága?

- Nehéz megmondani. Az tény, hogy sokat segítettek a nincstelen, éhező civil lakosságnak, iskolákat, óvodákat építettek és gyógyszereket juttattak el a legrászorultabbaknak. Sokan ezért szavaztak rájuk. A gázai övezetben körülbelül másfél millió ember él és a lakosság túlnyomó többsége békét akar, de nem mindenáron. Nincs ellenünkre, hogy békében együtt éljünk a zsidókkal, keresztényekkel, azonban úgy gondoljuk, minket is megillet a jog, hogy saját országunk legyen. Az én családom tagjai Izrael területén, Askoln városában születtek. Édesapámnak 1000 hektár földje volt és 4 háza. A zsidók mindent elvettek tőle, így hozzátartozóim menekülttáborba kényszerültek és évtizedek óta ott élnek, csakúgy, mint a gázai lakosság 80 százaléka. Hiába van az embereknek pénzük, ha azért semmit sem lehet venni, körbe vannak zárva, tulajdonképpen egyfajta börtönben tengődnek.

- Izraelben mennyire népszerű az arab-izraeli megbékélés, együttélés gondolata?

- Azt, hogy Palesztina és Izrael is demokratikus ország legyen, sokan támogatják. Mintegy másfél millióan el tudják képzelni ezt a lehetőséget, sajnos jelenleg kisebbségben vannak Izraelben.

- Ennyi év háborúskodás után mikor lesz végre tartós béke a Közel-Keleten?

- Amíg az arabok menekülttáborokban élnek, nem lesz béke. Mindenkinek vissza kell kapnia azt, amit elvettek tőle és az izraeli politikusoktól is nagyobb kompromisszumkészség szükséges. Addig, amíg ez nem következik be, marad a mai felemás helyzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.