Közélet

Megkezdődött a Csongrád Megyei Lengyel Év

Megkezdődött a Csongrád Megyei Lengyel Év

2009. január 13., kedd
Megkezdődött a Csongrád Megyei Lengyel Év

Fotók: Gémes Sándor

Kedden a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban tartott kiállításmegnyitóval és ünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a Csongrád Megyei Lengyel Év 2009 című programsorozat. Az esztendő rendezvényei az ezeréves lengyel-magyar barátságot kívánják bemutatni, illetve erősíteni. A főszervező Csongrád Megyei Önkormányzat a lengyel-magyar határ megnyitása (1939) hetvenedik évfordulójának is emléket kíván állítani.

A rendezvénysorozat a „Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből” című vándorkiállítás útnak indításával kezdődött Szentesen, a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében. A tizenöt kétnyelvű tablóból álló tárlatot

Joanna Stempinska

, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete nyitotta meg. Az eseményen részt vett

Magyar Anna,

a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Zakar Péter

, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke,

Szirbik Imre

, Szentes polgármestere, országgyűlési és megyei közgyűlési képviselő,

Farkas Sándor

országgyűlési képviselő és

Biernacki Karol,

a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója is, a házigazda pedig a gimnázium igazgatója,

H. Szabó Réka

volt. A Csongrád Megyei Önkormányzat több évforduló kapcsán döntött úgy, hogy lengyel évvé nyilvánítja, s ennek szellemében ünnepli meg a 2009-es esztendőt: egyrészt az 1848/49-es szabadságharc eseményeire, a magyaroknak nyújtott lengyel segítségre, másrészt a lengyel-magyar határ rövid ideig történő helyreállására, Kárpátalja „hazatérésére” (1939) emlékezünk, nem elfelejtve azt, hogy az 1989-es lengyelországi szabad választások mekkora lendületet adtak a szocialista tábor többi országának demokratikus átalakulásához. Ünnepi köszöntőjében Magyar Anna a lengyel-magyar barátság történelmi szerepéről szólt. Hangsúlyozta, hogy „nekünk ez a barátság érték, amit őrizni és továbbadni kell, hogy láttassuk: így is lehet Európában, a nagyvilágban élni.” A közgyűlési elnök szerint a két nemzet kapcsolata példaértékű lehet mások számára is, hiszen soha, semmilyen „ordas eszmék” hatására sem lehetett őket egymásnak uszítani, hazánk például még a hitleri fenyegetés árnyékában is fogadott lengyel menekülteket. Joanna Stempinska úgy fogalmazott, mindig, amikor Csongrád megyében jár, érzi a bensőséges baráti kapcsolatot a két nemzet között. A nagykövet szerint ugyanakkor ezt a viszonyt folyamatosan tartalommal kell megtölteni, erre jó példa a Csongrád megyei kezdeményezés. Hitet tett továbbá a magyar-lengyel gazdaság, kulturális és oktatási kapcsolatos további elmélyítésének szükségessége mellett, hozzáfűzve, hogy mindebben komoly szerepet játszhatnak a testvérvárosi, testvérmegyei együttműködések. Csongrád megye és Lódz Vajdaság testvérkapcsolata például már több mint húsz évre tekint vissza.

Az ünnepséget Zakar Péter közgyűlési alelnök, történész előadása zárta, mely a közös lengyel-magyar történelem évszázadaiba kalauzolta el a hallgatóságot, különös tekintettel az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeire, a lengyel hadvezérek,

Jozef Bem, Henrik Dembinski

és

Jozef Wysocki

, illetve az úgynevezett lengyel légió szerepére. A most kezdődő eseménysorozat egyebek mellett a lengyel és a magyar iskolák közötti szorosabb kapcsolat kialakítását szeretné elősegíteni. Ennek részeként 2009-ben a Szentesen megnyílt tárlat az összes megyei fenntartású középiskolába eljut, de több más kiállítást is bemutatnak ezekben a középiskolákban, márciusban lengyel napot szerveznek Csongrádon, ugyanott májusban egy négynapos középiskolai program is helyet kap. Emellett Mórahalmon emléktáblát avatnak, Szegeden számos tudományos konferenciát rendeznek, és elkészül egy Csongrád megyét lengyel nyelven bemutató turisztikai prospektus is. A lengyel év további programjairól természetesen hírt adunk és beszámolunk majd a SZEGEDma.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.