Közélet

Életveszélyes a dorozsmai szélmalom: kettétört a lapát

Életveszélyes a dorozsmai szélmalom: kettétört a lapát

2008. augusztus 27., szerda
Életveszélyes a dorozsmai szélmalom: kettétört a lapát

Húszmilliót költöttek, de rendes famunkára már nem jutott?

Fotók: Gémes Sándor

A SZEGEDma.hu figyelmét egy lelkes olvasónk telefonja hívta fel a dorozsmai szélmalom törött lapátjára, ami betelefonálónk véleménye szerint életveszélyes is lehet. Elmondása szerint csak egy zöld madzag keríti el a területet, az is csak félig-meddig. Neki sikerült egy gyerekcsoportot arrébb terelnie a korhadt lapát alól. Nincs veszélyre figyelmeztető tábla sem.

Mikor kilátogattunk a helyszínre, olvasónk minden szava beigazolódott. Egy tíz év alatti testvérpár játszadozott a malom körül, gyakran futottak, ugráltak a kettétört lapát alatt, amit csak egy fémpánt és egy csavar tartott a korhadt gerendában. A nagymama a padról figyelte unokáit. „Láttam azt a vékony, zöld madzagot, de nemigen értettem, hogy miért van ott" - válaszolt kérdésünkre, miszerint nem félti-e csemetéit a veszélytől. „A malmot 2006-ban újították fel, nem értem, miért nem nyúltak a lapátokhoz és a tetőszerkezethez sem, hiszen - ha jól tudom - közel húszmilliót is ráköltöttek. Köszönöm, hogy szóltak, most majd jobban figyelek!"

Ácsok vagy „Mekk mesterek"?

Felkerestük a malom kezelőjét,

Vass József

szélmolnárt, aki kérdésünkre elmondta, hogy már tavaly július óta ilyen állapotban van a lapát. Ő többször jelezte a problémát a képviselőnek,

Tóth Józsefnek

(Kiskundorozsma MSZP-s önkormányzati képviselője - a szerk.), de eddig nem történt semmi. Megelégelve a tehetetlenséget, ő és a fenntartó művelődési ház pályázati úton nyert egymillió forintot, abból újítják majd fel. Az életveszélyes helyzettel és a figyelmeztető tábla hiányával kapcsolatban a molnár elmondta, hogy ő mindig kihelyezi a táblákat a lapát alá, és a malom falára is, de a suhancok eltüntetik. „A felújítást 19,5 millió forintból végezte el még 2006-ban a gyulai székhelyű Alföldi Műemlék-helyreállító Kft. - kezdett mesélni Vas József arra a kérdésünkre, hogy miért roppanhatott meg a lapát. „A kft. ácsai a vitorlát és a forgatógerendát újították fel. Utóbbi sérült meg először, amikor egy molinológiai (malmokkal foglalkozó tudományág - a szerk.) találkozón 2007-ben be akartam mutatni, hogyan fordul szélirányba a kerék. De már az első használatkor eltört a fordítógerenda. Azt mondták a cégnél, hogy az én hibám, mert nem megfelelően kezeltem a szerkezetet, de ez nem igaz. Megvizsgáltuk az eltört forgatógerendát, és azt tapasztaltuk, hogy az ácsok a régi, korhadt részekhez csavarozták az újat. Akkor 300 ezer forintba került a javítás. Valószínű, ez lehet a hiba a lapátnál is; most egymillióba kerül majd a helyreállítás. Ha a véleményemre kíváncsi - amit a vásárhelyi szélmalom kezelői is megerősíthetnek, hiszen még idő előtt elvették a kft.-től az ottani felújítási munkát -, nincsenek a műemlék-felújításhoz megfelelő ács szakemberei a cégnek, inkább amolyan 'Mekk mesterek'..."

Alaptalan vádak?

Szerkesztőségünk felkereste az Alföldi Műemlék-helyreállító Kft. ügyvezetőjét,

Höhn Józsefet

, aki elmondta, bármilyen vád a cégével, a kivitelezővel kapcsolatban alaptalan, hiszen a műszaki átvételt a műemlék-felügyelet szakemberei ellenőrizték, sőt a munkafolyamatoknál is többször megjelentek, és ők mindent rendben találtak. Más kérdésben nem kíván nyilatkozni, ha bármilyen probléma felmerülne, ami érinti cégét, és nem egyéni vádaskodáson alapul, akkor egy komoly szakértői bizottság előtt készséggel megfelelne, hiszen ő és munkatársai már több, mint húsz éve dolgoznak sikeresen a műemlék-helyreállításban..

Ha a média mozdul, mozdul a politika is

A szélmolnár szerint a műemlék-helyreállító cégnél nagyobb felelősség terheli az önkormányzatot, mely a műszaki átadásra nem hívott meg malomépítésszettel foglalkozó szakembert - ő ugyanis rögtön észlelhette volna a hibákat -, sőt még a malom 1970-es újjáépítését kiharcoló építészt,

Sisa Bélát

sem invitálták. „Mikor 2005-ben omlani kezdett a malom fala, felhívtam az önkormányzati képviselőt,

Tóth Józsefet

, aki éppen nem ért rá, és engem bízott meg a telefonálgatásokkal" - folytatta a molnár. „Majdnem 2000 forintot eltárcsáztam, mire a sok egymásra mutogatás után a Móra Ferenc Múzeum akkori igazgatója,

Vörös Gabriella

kijött, és segített megtámasztani a falat. Ezután képeket készítettem az áldatlan állapotokról, és felraktam az internetre, majd kihívtam a tévét és a helyi médiát is - érdekes, ekkor már egyből fontos lett az ügy. A következő közgyűlésen rögtön el tudtak különíteni tízmilliót a felújításra." A további tervekkel kapcsolatban a molnár elmondta, hogy a lapátok helyrehozatala után táblákat helyeznek majd ki, hiszen semmi sem jelzi az 1821-ben épült ipartörténeti emlék helyét - természetesen a közel fél millió forintos költségeket itt is a művelődési ház segítségével, pályázati forrásból fedezik majd.

A képviselő válaszol

Felhívtuk a dorozsmai szocialista képviselőt, Tóth Józsefet, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a Magyar Államkincstár rendelte meg a felújítást 2006-ban, és a műszaki átadást-átvétel hozzá tartozott, akkor nem találtak hibát. A képviselő szerint a szélmalom ügye mellett teljes mellszélességgel kiáll az önkormányzat, példa erre a tízmilliós felújítási hozzájárulás. Arra a kérdésre, hogy 2005-ben miért nem intézkedtek egyből, mikor jelezték a problémát, Tóth azt mondta, akkor még állami tulajdonban volt a malom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.