Közélet

Növekvő feszültség a nagyfeszültség árnyékában

Növekvő feszültség a nagyfeszültség árnyékában

2008. június 10., kedd
Növekvő feszültség a nagyfeszültség árnyékában

Fotók: Gémes Sándor

Nem zárult megnyugtató eredménnyel a szegedi közgyűlés városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz- és csatornabizottságának keddi, az újszegedi nagyfeszültségű távvezeték ügyében tartott rendkívüli ülése. A bizottság ugyan javaslatokat fogalmazott meg a polgármester felé, ám a részt vevő lakosok csalódottan és felháborodottan távoztak, mert a legfontosabb pont megbukott az MSZP és az SZDSZ által delegált tagok szavazatain.

Kicsinek bizonyult a 118-as terem a délután három órára összehívott rendkívüli bizottsági ülésen,

Kalmár Ferenc

elnök (KDNP) – aki a Démász alkalmazottjaként érintettséget jelentett be, s csak levezetőként működött közre, de nem szólt hozzá a témához – ezért a díszterembe vezényelte át a jelenlévőket. Több mint félszáz aggódó (új)szegedi várt tájékoztatást és segítséget azzal kapcsolatban, hogy a Démász Zrt. a nagyfeszültségű távvezeték újszegedi, a Töltés utcán keresztül húzódó szakaszán a jelenlegi 22 kilovoltról 120 kilovoltra tervezi emelni a feszültséget.

Kétségek közt vergődnek

Az ott lakók egészségkárosodástól és ingatlanjaik értékének csökkenésétől tartanak, aláírásokat gyűjtöttek, operatív bizottságot választottak, s a Fidesz-KDNP frakciószövetség által kezdeményezett rendkívüli ülésen is a fejlesztéssel kapcsolatos kétségeiknek adtak hangot.

Farkasné Pocsai Blanka

(Fidesz), a városrész önkormányzati képviselője bevezetőjében nehezményezte, hogy az újszegediek a nemrégiben tartott lakossági fórumon nem kaptak érdemi választ kérdéseikre. Hazai és nemzetközi tanulmányokra hivatkozva beszélt a nagyfeszültség lehetséges egészségkárosító következményeiről, s aggályait hangoztatta a majd negyvenéves vezetékek biztonságosságával kapcsolatban. Válaszában

Kovács Kriszta

, a Démász kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a távvezeték 1973-ban kapta meg a vezetékjogi engedélyt, 1978-ban építették ki, s bár valóban 22 kilovolttal üzemeltették, eredetileg is 120 kilovoltosra tervezték. A közelmúltban megtartott felülvizsgálat szerint is megfelel az érvényben lévő jogi, biztonságtechnikai, egészségvédelmi szabályoknak, megnövelt feszültséggel is biztonságosan üzemeltethető. A kommunikációs igazgató azt mondta: folyamatban van annak tanulmányozása, miként tudnák kielégíteni az újszegedi fogyasztók egyre növekvő igényeit. Annyi már bizonyos, hogy néhány szakaszon további vezetékkiépítés, illetve egy transzformátor kihelyezése is várható.

Az egészség a haszon oltárán?

Több hozzászóló szerint viszont arról van szó, hogy az üzleti célok felülhelyezkednek a lakossági egyéni érdekeken.

Juhász Gyula

(KDNP) bizottsági tag annak a véleményének adott hangot, miszerint az egykori Heavytex gyártelepére tervezett Interspar bevásároló- és irodaközpont, illetve lakópark használhatja a többletenergiát. A SZEGEDma.hu úgy értesült, múlt pénteken a cégcsoport képviselői a Csongrád Megyei Építészkamara tagjai és önkormányzati képviselők számára prezentációt tartottak a Vedres-szakközépiskolában a leendő újszegedi városközpont terveiről.

Kovács Kriszta

cáfolta, hogy a Démász bárkivel is szerződésben állna, mint mondta, csupán felmérik, miként tudnák kiszolgálni az esetleges új ipari betelepülőket. Akadtak azonban, akik kitartottak amellett, hogy ilyen jellegű fejlesztés csak az anyagi haszonszerzés reményében történhet.

Szente Magdolna

, az SZTE Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék professzora, Töltés utcai lakos szerint vizsgálatok, kutatások sora bizonyítja az elektromágneses sugárzás, a magasfeszültség egészségkárosító hatásait. Az Egészségügyi Világszervezet éppen ezért 2001-ben és 2007-ben is deklarálta, hogy a magasfeszültség potenciálisan rákkeltő hatású, az ehhez közeli életvitelszerű tartózkodás a gyermekkori leukémiás és a későbbi daganatos megbetegedések számának növekedését vonja maga után. A rendkívüli ülésen részt vevő lakosok arra szólították fel a Démász képviselőit, hogy az áramszolgáltató keressen alternatív megoldást a légi kábelek alkalmazása helyett. Kovács Krisztina szerint ez az önkormányzat kérése nyomán már folyamatban van, ugyanakkor a földkábelek alkalmazása esetén nagyobb lesz a mágneses indukció.

Folytatódik a szakértősdi

Az újszegediek azt is felvetették, hogy ingatlanjaik tulajdoni lapjain nem szerepel a Démász vezetékjoga, így a hozzájárulásuk nélkül bizonyosan nem emelhető a feszültség; a kommunikációs igazgató szerint a vezetékjog él, s a törvényi szabályozás értelmében – a lakosok akaratától függetlenül – 2012-ig fel is kerül a tulajdoni lapokra. A magasfeszültségű távvezeték több kilométer hosszú újszegedi szakasza alatt régi és új építésű családi és társasházak húzódnak, a közvetlen közelben bölcsőde, óvoda és iskola működik. A szülők gyermekeik, unokáik egészségét féltik. Mint mondták, bármit is állít a Démász, gyakorlatilag alig-alig törődött a vezetékek és oszlopok karbantartásával, így a rendszer balesetveszélyes, pláne, ha többszörösére emelkedik benne a feszültség. A kedélyek megnyugtatása végett Farkasné Pocsai Blanka kezdeményezésére a bizottság több pontból álló, Botka Lászlónak szóló javaslatcsomagról tárgyalt. Az első javaslat – a polgármester folytasson tárgyalást a Démásszal a meglévő és tervezett teljes vezetékhossz kiváltásáról – némiképp okafogyottnak tűnt, hiszen Kovács Krisztina több alkalommal is hangsúlyozta, már vizsgálják az alternatív megoldás lehetőségét. Ennek ellenére a bizottság hat jelenlévő tagja – Kalmár Ferenc nem szavazott – egyhangúan mondott igent. A második javaslat – a Démász költségére független szakértőt rendel ki az önkormányzat az élettani hatások kivizsgálására – is egyértelmű támogatást kapott, ugyanakkor furcsamód ellentmondott a fórumon résztvevők álláspontjának. Ők azt mondták: felesleges több szakértő, a félelmeik úgysem múlnak el. A bizottság elfogadta továbbá, hogy a főépítészi iroda vizsgálja meg az építési szabályzat aktualizálásának lehetőségeit az érintett területre, illetve

Botka László

július 1-jei határidővel folytassa le tárgyalását az áramszolgáltatóval.

Nem kényszerítjük a polgármestert...

A lakosok óriási felháborodására nem kapott viszont többséget a legfontosabbnak tartott javaslat, amely arról szólt, hogy a polgármester kezdeményezze az illetékes hatóságnál a vezetékjogi engedély felülvizsgálatát a jelenlegi állapotok és a jogszabályi rendelkezések figyelembevételével. Igent mondott Juhász Gyula és

Apró Juhász János

(FVSZ Magyar Egyesület), tartózkodott az MSZP által delegált

Pálmai Antal

, s nemmel szavazott

Katona Gyula

(MSZP),

Lauer István

(MSZP) és

Fábián József

(SZDSZ). A padsorokból érkező dühödt reagálásokra („Kit képviseltek ti?”, „Minek választottunk mi benneteket?”) a pulpitusról halk válasz szűrődött ki: nem lehet belekényszeríteni a polgármestert... A közgyűlés városüzemeltetési, környezetvédelmi, víz- és csatornabizottsága a Démász vezetékéről tárgyalt 2008. június 10-én. Az önkormányzat egy éve eladta Démász-részvényeit, s ha akarná is csak nehezen védhetné a lakosságot. Többször elhangzott, a vezeték építésével, üzembe helyezésével, működtetésével kapcsolatban nincs hatásköre, csupán kérhet, javasolhat. A kedd délutáni ülés ezzel együtt az újszegediek ingatlanjainak, s ami még fontosabb: egészségének védelméről szólt – volna. Így sem sikerült elkerülni a (párt)politikai döntést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.