Illegális bevándorlás

2023-ban jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma

2023-ban jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma

Márton Andrea
2024. január 16., kedd
2023-ban jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma

A 2023-as esztendőben jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma, csaknem elérte a 380 ezret, ami 2016 óta a legmagasabb szám - derült ki az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) kedden közzétett éves jelentéséből.
 

Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes. Madrid, 2023. november 2. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében 2023. november 2-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 138 migránst vett fedélzetére egy bárkából Tenerifétõl délre.


 

A varsói központú szervezet tájékoztatása szerint ez 17 százalékos növekedés a 2022-es adathoz képest, "ami az elmúlt három év folyamatosan emelkedő tendenciáját jelzi".

Tavaly a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonal volt a legforgalmasabb, ahol a határsértések 41 százaléka történt, azt követi a nyugat-balkáni útvonal 26 százalékkal, továbbá a Földközi-tenger keleti részén fekvő útvonal 16 százalékkal.

Az előző évben minden illegális bevándorlási útvonalon a szíriaiak, a guineaiak és az afganisztániak voltak a legtöbben, akik az Európai Unió területére próbáltak jutni. A statisztikai adatok azt mutatják továbbá, hogy az összes határsértés 10 százalékát nők, illetve gyermekek követték el.

"Ezek a számok jól mutatják, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk az EU külső határainak igazgatása során" - nyilatkozta Hans Leijtens, a Frontex ügyvezető igazgatója.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk az EU határainak biztonsága és integritása mellett. Ugyanilyen fontos, hogy foglalkozzunk a migráció humanitárius vonatkozásaival is. Ezek a számok nem csupán statisztikákat, hanem valódi embereket jelentenek

 - jegyezte meg.

A Frontex keretein belül jelenleg 2500 uniós határőr és egyéb alkalmazott vesz részt az európai határoknál végzett közös műveletekben, támogatva az uniós tagállamokat és harmadik országokat a migrációs áramlások kezelésében, hozzájárulva a határokon átnyúló bűnözés - például a migránscsempészet, az emberkereskedelem és a terrorizmus - megelőzéséhez és felderítéséhez

 - áll a testület sajtóközleményében.

Húsz és negyvenhét százalék közötti mértékben emelkedett az utóbbi években a migrációs nyomás miatt Nyugat-Európából Magyarországra áttelepülők száma. 

A magyarok már több alkalommal egyértelműen elutasították a migrációt, erre pedig jelenleg is lehetőséget az újabb nemzeti konzultáció, amelyen január 17-ig lehet részt venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.