Hírzóna

Nemzetközi megállapodást írtak alá a balkáni migráció visszaszorításáról

Nemzetközi megállapodást írtak alá a balkáni migráció visszaszorításáról

2024. október 14., hétfő
Nemzetközi megállapodást írtak alá a balkáni migráció visszaszorításáról

Horvátország, Olaszország és Szlovénia belügyminiszterei hétfőn az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és Bosznia-Hercegovina közötti megállapodás aláírását sürgették az illegális migráció csökkentése érdekében.

 

A háromoldalú találkozót a horvátországi Zapresicben tartották.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta: a szerződés feltételeit gyakorlatilag már megtárgyalták, már csak alá kellene írni.

A Frontex 500 tagjának Bosznia-Hercegovinába telepítése többet jelentene, mint bármilyen tisztségviselő a horvát határon - hangsúlyozta a tárcavezető, arra utalva, hogy a Frontex szakértőket küldött Horvátországba, hogy segítsen az illegális migránsok kitoloncolásában.

Rámutatott: az ügynökség jelenléte Boszniában azért is fontos lenne, mert a horvát határra Dél- Európából érkező migránsok 

nem ütköznek komolyabb akadályba.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter közölte: mindent megtesznek a megállapodás mielőbbi aláírása érdekében.

A külföldiek turistaként érkeznek a térségbe, majd migránsokká válnak, akik illegálisan lépik át határokat, és az Európai Unió valamelyik országába igyekeznek - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy "túl könnyű átlépni az EU határait".

Ugyanakkor azt is elmondta: figyelembe véve egyes, a schengeni térséghez tartozó országokban a belső határellenőrzések ideiglenes visszaállítását, amelyet nemrég Németország az összes határára kiterjesztett, elmondható, hogy "Schengen jelenleg nem működik".

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szerint a határellenőrzések visszaállítása hatásos volt, "megakadályozta a negatív mozgásokat".

Úgy vélte: a balkáni útvonalon az említett szigorításokkal vissza tudták szorítani az illegális migráció mértékét.

Természetesen nem akarjuk zárva tartani a határokat... erősítjük a háromoldalú együttműködést, hogy amennyire lehetséges, mihamarabb esély nyíljon a szabad mozgásra az országok között

- fogalmazott.

Tavaly októberben először Olaszország állította vissza az ideiglenes határellenőrzést Szlovéniával közös határán, majd Ljubljana ugyanilyen intézkedést vezetett be a horvát és a magyar határon. Ezeket a két ország azóta többször meghosszabbította, utoljára ez év december 21-ig.

Piantedosi még hozzátette: az embercsempészek elleni küzdelemben kulcsfontosságú a rendőrségek közötti információcsere, hogy minden tevékenységet ellenőrizni lehessen.

A határellenőrzések bevezetése óta a három miniszter ilyen formában ötödször találkozott, hogy megvitassa az illegális migráció kérdését, és a szorosabb együttműködésről tárgyaljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.