Hírzóna

Megnyílt Magyarország első magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskolája

Megnyílt Magyarország első magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskolája

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a résztvevőket

6 órája
Fotó: Lakatos Péter
Megnyílt Magyarország első magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskolája

Ünnepélyes keretek között megnyílt szombaton Budapesten az első magyar-ukrán két tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium.

Fotó: Lakatos Péter/MTI

 

A rendezvényen a magyar és az ukrán himnusz elhangzását követően Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a résztvevőket és történelmi pillanatnak nevezte az iskola megnyitását. Egyúttal köszönetet mondott az iskola megalapításáért az Ukrán Hagyományok Háza vezetőinek.

Grexa Liliána közölte, mások mellett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is segített abban, hogy - Ukrajna és Magyarország között - a kétoldalú kapcsolatok olyan szintre emelkedjenek, hogy most itt Budapesten meg tudják nyitni ezt az iskolát.

Grexa Liliána az MTI-nek elmondta, hogy a magyar-ukrán két tanítási nyelvű iskolába már 350 gyerek jelentkezett, de véleménye szerint ez a szám idén még emelkedni fog.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a most megnyílt iskolában az ide érkezett gyerekeknek lehetőségük lesz ukránul és magyarul is tanulni. Ez egyrészt elősegíti a gyerek integrációját, ugyanakkor megőrzik az anyanyelvüket és a kultúrájukat is.

Kiemelte, az iskola megnyitása egyet jelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megállapodásának végrehajtásával egy ukrán iskola budapesti megnyitásáról.

Az ünnepség végén többek között Grexa Liliána, Viktor Mikita és Szalay Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes egyszerre vágta át a magyar és az ukrán zászló színeit jelképező szalagot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.