Hírzóna

Miért jó egy nyári tábor?

Miért jó egy nyári tábor?

Nagy népszerűségnek örvendenek Szegeden a napközis táborok.

Márton Andrea
2024. július 2., kedd
Miért jó egy nyári tábor?

A nyári vakáció a gyerekek pihenése, de a szülőnek sok esetben gondot jelent, hogy mivel foglalja le csemetéjét. A napközis vagy bentlakásos táborok egyre népszerűbbek, az 5-7 napos foglalkozások tematikában változatosak, igényesek, viszont nem olcsók, akár több száz ezer forintba is kerülhetnek.

 

A nyári szünet teljes időtartamára csak nagyon kevesen tudnak szabadságot kivenni, hogy a gyerekekkel lehessenek, és arra sincs mindig lehetőség, hogy a hosszú heteket a közeli rokonság bevonásával lefedjék. Egy hét anyuval, egy hét apuval, két hét a nagyinál, de ez még mindig nem elég.

Sokan keresnek valami alternatívát, hogy a gyermekfelügyelet is meg legyen oldva, de hasznosan, tartalmasan is töltse a gyerek a szabadidejét a tévé bámulása vagy az okostelefon nyomkodása helyett.

Erre kínálnak megoldást a táborok, amelyek mintha minden nyáron szaporodnának: tematikában és korosztály tekintetében is széles a skála, hiszen a hároméveseknek ugyanúgy létezik program, mint a 18 éveseknek, de felnőtteknek, családoknak is szólnak programok.

Miért jó a táborozás?

A táborozás, különösen, ha ottalvós, a szabadság izgalmát adja meg a gyerekeknek. A tábori élet sajátossága, hogy a gyerekek kikerülnek a szülő fennhatósága alól. A tábori élet lehetőséget ad a gyermek számára, hogy saját jogos alakítson ki kapcsolatokat. Itt nem csak kortársakról van szó, hanem felnőttekről is, akik által a gyerek megtapasztalhatja, hogy nem a szülő az egyetlen, akiben bízni lehet, és megéli azt a képességet, hogy képes kiállni magáért másokkal szemben.

A szülőktől leválva alakul ki a gyermek saját identitása, amely által különböző helyzetekben boldogulva a gyermek magabiztosságot szerez. A tábor nem arról szól, hogy minden gyerek mindenben első legyen, hanem arról, hogy megfelelő mentorálás mellett minden gyerek átélhessen olyan sikerélményeket, amelyek építik személyiségét, önbizalmát.

A tábor az első olyan helyzet a gyerek életében, amelyben úgy érezheti, ő irányítja életét.

Ez a fajta én-hatékonyság érzés azért nagyon fontos, mert ugyanúgy rögződik a gyermekben, mint bármely más emlék, élmény amelyeket a többiekkel szerez. Azok a gyerekek, akiknek megadatik a kompetencia érzése, a későbbiekben is sokkal könnyebben birkóznak meg egy-egy problémával.

A tábori élet által a gyermek megélheti a közösséghez tartozás érzését. Az egyezményes jelek, énekek és mondókák mind arra szolgálnak, hogy sajátos tábori identitást nyújtsanak a gyermek számára, biztosítsák a kapcsolódási pontokat, és a közösen átélt eseményeket szép emlékké alakítsák.

Nagy népszerűségnek örvendenek Szegeden a napközis táborok. Idén összesen 220 különféle táborozási lehetőséget kínálnak a vakációzó gyermekeknek a város művelődési és sportintézményei.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.