Hírzóna

Fülöp Attila: A törvényi szigorítás átfogó biztonságot ad a gyermekvédelmi rendszernek

Fülöp Attila: A törvényi szigorítás átfogó biztonságot ad a gyermekvédelmi rendszernek

2024. július 6., szombat
Fülöp Attila: A törvényi szigorítás átfogó biztonságot ad a gyermekvédelmi rendszernek

Pedofiloknak, szexuálisan aberráltaknak, erőszakos, mentálisan beteg embereknek nincs helye a gyermekvédelemben – jelentette ki Fülöp Attila a Magyar Nemzetnek. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az állami gyermekvédelmi vezetők már átestek a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, akik közül két személyt minősített alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusból álló bizottság. Jelezte, hogy a kifogástalan életvitel vizsgálatával kapcsolatban több alaptalan kritika és mendemonda is elhangzott.

Fotó: Bach Mate

Az államtitkár elmondta, hogy

a szülők alkalmatlansága vagy hiánya miatt kiszolgáltatott gyermekek védelme érdekében egy új minőséget és szintet szeretnénk a gyermekvédelemben létrehozni. Ez egyrészt a bent lévő gyerekek védelmét szolgálja, hogy biztosak lehessünk benne, hogy a dolgozók megfelelő szándékkal és tudással látják el a munkájukat. Másrészt fontos az is, hogy ez a lépés a dolgozók megbecsülését és megbecsülhetőségét is szolgálja, így biztosak lehetünk benne, hogy csak az dolgozik a gyermekvédelemben, akinek ott helye van. Sokszor a gyermekvédelmet körüllengik kételyek és találgatások, ezekkel azonban ideje leszámolni. 

Évek óta rengeteg szigorítás és fejlesztés volt a területen, de egy új szintet jelent az alkalmassági vizsgálat, ami az összes gyermekvédelemben dolgozót érint."

Hangsúlyozta, hogy

Az alkalmassági vizsgálat a gyerekek mellett a dolgozók érdekét is szolgálja, ezt követően el tudják mondani ugyanis, hogy az a csapat, amelyben dolgoznak, rendben van. A pszichológiai mellett valóban van egy kifogástalan életvitelvizsgálat is, amivel kapcsolatban több alaptalan kritika és mendemonda is elhangzott. Ez a vizsgálat hazánkban évek óta bevett gyakorlat, ami jogszabályoknak megfelelő, és amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat lát el. 

Elárulta milyen tapasztalataik vannak eddig a bevezetett új módszerekről.

Az állami gyermekvédelmi vezetők már átestek a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Az eddigi megerősített tapasztalat szerint arra is jó a vizsgálat, hogy az ellenőrzött személy számára látható legyen, miben erős, de lássa a gyengeségeit és a korlátait is. Ebben semmi rossz és hátsó szándék nincs. 

Hozzátette:

"A vizsgálatot 273 vezetőnél irányozták elő, közülük – például betegség vagy más ok miatt – 268 vezető vizsgálata zajlott le. Ezek eredményeként elmondhatjuk, hogy a megvizsgált vezetők közül két személyt minősített alkalmatlannak a klinikai szakpszichológusból álló bizottság személyiségzavar miatt."

Fülöp Attila beszámolt róla, hogy milyen fontos változásokat vezetett be az új gyermekvédelmi törvény:

Az elfogadott gyermekvédelmi törvényben nemcsak szigorítások vannak, hanem pluszerőforrások bevonását is rögzítik a fejlesztésekre, a működésre. Nem újszerű, hogy szigorítunk, fejlesztünk és forrásokat vonunk be, mivel ez a munka évek óta zajlik. Több évvel ezelőtt bevezettük a gyermekvédelem egy részcsoportjában a kötelező pszichológiai előszűrést, amit most mindenkire kiterjesztettünk. Korábban meghoztuk azt az eljárásrendet, amely szerint, ha bántalmazás történik, akkor kinek és mennyi időn belül kell ezt jelezni.

Kiemelte

"A mostani szigorítás azért számít új szintnek, mert egy átfogó biztonságot ad a rendszernek. Főként azért, mert nemcsak bizonyos részcsoportokra vonatkoznak előfeltételek, hanem valamennyi, gyermekkel foglalkozó szakember esetében van egy ilyen típusú, előzetes kötelezettség. Ezzel megbizonyosodhatunk arról, hogy az illető jó helyen van a gyermekvédelemben."

A teljes interjú itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.