Hírzóna

Ez állhatott a balatoni földrengés mögött?

Ez állhatott a balatoni földrengés mögött?

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
Ez állhatott a balatoni földrengés mögött?

A keddi földrengésről derültek ki újabb részletek.

 

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, földrengés volt a Somogy vármegyei Balatonkiliti határában kedden 23:27-kor. Erről a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma adott tájékoztatást.

Mint írták, a 2,1 magnitúdójú földmozgást a lakosság is érzékelte Siófokon és Balatonföldváron is.


Ez állhat a háttérben

A magyarázat a Balaton környezetének földtani felépítésében rejlik. A Balaton vize alatt néhány méternyi laza iszapos üledék található, amely az utolsó eljegesedés után, mintegy 15 ezer év alatt rakódott le. Ez alatt pedig olyan üledékek találhatók, amelyek a Pannon-tóban, mintegy 8–8,5 millió évvel ezelőtt képződtek. Néhány száz méteres vastagság alatt ezeknél idősebb képződmények építik fel a kérget - írja a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

A vetők mozgása olyan, hogy a két kőzetblokk a földfelszínnel párhuzamosan mozgott el egymás mellett: ezeket a vetőket eltolódásnak nevezzük. Mivel a Balaton alatt több ilyen eltolódásos zóna húzódik, és egy jelentős található a parttól kb. 10km-re DK-re – ezt Balaton-vetőnek is nevezzük, bár nem a tó alatt, hanem mellette húzódik. Ezt a vetőt már más módszerekkel is vizsgálták, és kiderült, hogy egy igen fontos szerkezeti határt jelent: a két oldalon jelentősen eltérnek a földtörténet középidejéből és a harmadkorból származó kőzetek

- számoltak be.

"Valószínű, hogy ezen egymással és a parttal is párhuzamos eltolódások közül mozdulhatott meg valamelyik." - adtak magyarázatot.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.