Hírzóna

Erdély legjei: az Ezeréves határ Gyimesbükkön (Galéria)

Erdély legjei: az Ezeréves határ Gyimesbükkön (Galéria)

Ez a történelmi Magyarország egyik legkeletibb pontja.

Márton Andrea
3 órája
Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea
Erdély legjei: az Ezeréves határ Gyimesbükkön (Galéria)

A Székelyföldre látogatók közül sokan felkeresik a történelmi Magyarország határát, az úgynevezett „ezeréves határt” jelző egykori határátkelő maradványait Gyimesbükk keleti végében: a korabeli MÁV legkeletibb vasúti őrházát, valamint a mellette látható egykori határkövet, a Szentkorona elferdült keresztjével.

Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea. 

 

Az őrházat 2008-ban újították fel, és egy vasúttörténeti kiállítást rendeztek be a 19. század végén létesített, Magyarországot Romániával a Gyimesi-szoroson keresztül összekötő vasútvonalról. A vasúti őrház alatt tábla jelzi a vasúti sínek alatti átjárót a Bethlen Gábor által épített Rákóczi-vár (1626) romjai felé, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Gyimesek vidékére.

A Gyimesi-szorosban az első és a második világháborúban is harcok folytak. Az őrház alatti bunkerben a két háború katonai relikviáit gyűjtötték össze, az őrház közelében pedig a második világháború idején a Keleti-Kárpátok vonalát biztosító Árpád-vonal két tankakasztó betongúláját tekinthetjük meg. A második világháború magyar emlékei közé tartoznak egyébként a Gyimesfelsőlok végén, az országút két oldalán látható kaszárnyaépületek és tiszti lakások is, amelyeket még a magyar kormány építtetett az 1940-es években.

A várhoz tartozik egy legenda is.

1789-ben Lancz András, csíkszentgyörgyi lovas katona, felkaptatott a vár lépcsősorán lovával, majd vissza, ami arról tett tanúbizonyságot, hogy milyen összhangban van lovával. Azt azonban érdemes hozzátenni a történethez, hogy a kaszkadőrmutatvány még nem a mostani lépcsőn történt, ugyanis mikor a vasútat építették, 15 métert le kellett szegni a domb aljából, és akkor új lépcsőt építettek a régi helyére, így mi már a 95 fokos Rákóczi-lépcsőn sétálhatunk fel a várromokhoz.

Ha a gyimesbükki országútról a vasúti felüljáró előtt balra fordulunk, a 18. század végén épült, 2009-ben felújított Kontumáci-kápolnához juthatunk fel. A kápolna környéke a sok ezer zarándok részvételével megtartott gyimesbükki pünkösdi ünnepségek helyszíne, ahová többek között magyarországi zarándokvonatok szállítják a résztvevőket. A közelben lévő egykori vesztegzár és vámház romjai között alakították ki a szoros védelméért életüket vesztett magyar hősök emlékhelyét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.