Hírzóna

Nagyot csökkent az egyik alapvető élelmiszer ára

Nagyot csökkent az egyik alapvető élelmiszer ára

A tojás és a húsok ára is jelentősen csökkent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

2024. június 23., vasárnap
Nagyot csökkent az egyik alapvető élelmiszer ára

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalói alapján a Bors nemrég arról számolt be, hogy a ketreces tartásból származó étkezési tojás idén a június közepéig tartó időszakban 19,3 százalékkal, a mélyalmos 16,9 százalékkal lett olcsóbb éves összevetésben, az átlagos áruk 51,83 forint, illetve 59,8 forint volt darabonként.

 

A vágócsirke termelői ára majdnem 18 százalékkal kilogrammonként 411 forintra mérséklődött június elejére. A friss csirkehúsok árának többsége legalább 5-10 százalékkal csökkent 2023. június elejéhez képest.

A vágópulyka és a friss pulykahús feldolgozói értékesítési árai még nagyobb, akár 20 százalékot is meghaladó ütemben mérséklődtek. A vágópulyka feldolgozói értékesítési ára júniusra átlagosan 586,6 forintra mérséklődött kilogrammonként.  

A belföldi termelésből származó vágósertés a hónap elején csaknem hét százalékkal volt olcsóbb, mint egy éve, termelői ára 851 forint. 

A nyers sertéshúsok többségének szintén csökkent a feldolgozói értékesítési ára, bár csekélyebb mértékben, mint a csirke. A sertéshúsok kiskereskedelmi beszerzési árai többnyire ugyancsak visszaestek az éves összevetés szerint – olvasható az AKI jelentésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.