Hírzóna

Gulyás Gergely a Kormányinfón: Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának!

Gulyás Gergely a Kormányinfón: Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának!

Magyarország továbbra is teljesen ki akar maradni a háborúból, újabb fejleményeket osztottak meg az országos fejlesztésekről

2024. május 23., csütörtök
Gulyás Gergely a Kormányinfón: Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő számoltak be a legfrissebb kormányzati döntésekről.


Magyarország teljes egészében ki akar maradni a háborúból

–A kormány tegnapi ülésén értékelte a háborús helyzetet, ami a frontvonalak áttekintését is jelenti, valamint Európa és a szövetségeseink reakcióját. A helyzet egyre nehezebb, ennek számtalan oka van

 – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az ukrán hadsereg a frontvonalat nehezen tudja tartani, ennek következménye a kényszersorozás, amely az ország egész területén zajlik. Kárpátalján is fenyegeti a kényszersorozás veszélye az ukrán állampolgárokat, beleértve a magyarokat.  Gulyás leszögezte: 

Magyarország továbbra sem ad ki senkit Ukrajnának.

Emlékeztetett: Manfred Weber kötelező sorkatonai szolgálatot akar bevezetni az unióban. Ez férfiakra és nőkre is vonatkozna. Ehhez csatlakozik a francia és észt miniszterelnök, aki Ukrajna területére katonák küldését követelik. 

Magyarország abban érdekelt, hogy csakis olyan döntést hozhasson a NATO, amelyből Magyarország teljes egészében kimaradhat

– tette hozzá. Mint mondta, ezért sem mindegy, milyen arányban leszek az EP-ben a háborúpártiak.

A miniszter az európai bíróság előtt lévő eljárások áttekintéséről azt mondta, Magyarországnak egy ítélet végre nem hajtása miatt kell bírsággal számolnia, az EB azonban június 13-ra halasztotta a döntés kihirdetését. 

A jogi határzár miatt kapjuk a büntetést, és napi 6 millió megfizetésére köteleznének minket. Ez jól mutatja az európai hozzáállást a határvédelemhez

 – mondta Gulyás Gergely.
Hozzátette, ezért, bár a háború miatt a migráció nincs annyira fókuszban, 

az uniós választás tétjét jelenti az is, hogy olyan képviselők kerüljenek többségbe a parlamentben, akik nem támogatják a migrációt, és a legszigorúbb külső határvédelmet támogatják.

 

Fejlemények az országos fejlesztésekről

Vitályos Eszter kormányszóvivő az országos fejlesztésekről beszélve elmondta, hogy az elmúlt két hétben átadták a MOL 1,3 milliárd forintból megvalósult beruházását, melyhez a magyar állam 130 millió forinttal járult hozzá.

Huszonnyolc milliárd forintból óvodák, bölcsődék újultak meg, közútfejlesztési projektek valósultak meg, sportkomplexumokat újítottak fel, kulturális beruházások történtek és a nyíregyházi állatpark is bővült

 – sorolta.

A digitális programról elmondta, 2026-ra az állampolgárok minden jogosultsággal és ügyintézéssel rendelkeznek majd, így nem kell majd szabadságot kivenni ügyintézéshez. Ehhez előzetes regisztráció a kormányablakban lehetséges. Ehhez szükséges a 14. életév betöltése, okostelefon, valamint a megfelelő iratok.

 

A szólásszabadság nem egyenlő a gyűlöltre uszítással

A Robert Fico elleni merényletről, valamint az utána megjelent gyűlölködő hozzászólások kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, van olyan mértéke a gyűlöletpolitikának, ami nem jogszerű, és törvénybe ütköző.

A komment világban általánossá vált ez a jelenség, és minden portálnak az a felelőssége, hogy ezeknek ne adjon teret. Ez jogellenes, a szólásszabadság nem egyenlő a gyűlöletre uszítással. Arctalanul, beazonosíthatatlanul gyűlölködnek, fizikai bántalmazásra utasításnak egyesek, aminek nem szabad teret adni

 – hangsúlyozta. A kormányszóvivő elképesztőnek nevezte, hogy egyes sajtóorgánumok jó pár óra elteltével kapcsolta le a kommentelési lehetőséget.

 

Mit is kell tudni a júliustól induló uniós soros magyar elnökségről

Négy kiemelt területre fognak koncentrálni, ezek pedig a következők: a biztonság- és védelempolitika, a versenyképesség javítása, az agárpolitika átalakítása, a demográfiai problémák kezelése. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.