Hírzóna

A svéd NATO-felvételt szorgalmazták Budapesten az amerikai szenátorok

A svéd NATO-felvételt szorgalmazták Budapesten az amerikai szenátorok

2024. február 18., vasárnap
A svéd NATO-felvételt szorgalmazták Budapesten az amerikai szenátorok

Bíznak abban, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását - mondta vasárnap Budapesten Jeanne Shaheen amerikai szenátor, aki ugyanakkor csalódottságának adott hangot, hogy a magyar kormánytól senki nem fogadta őket.

Fotó: Mirkó István

 

Az amerikai Szenátus kétpárti delegációja, benne a NATO-megfigyelő csoport két társelnöke, a demokrata Jeanne Shaheen (aki a külügyi és a költségvetési bizottságnak is tagja), a republikánus Thom Tillis, valamint Chris Murphy demokrata szenátor (aki szintén tagja a külügyi és a költségvetési bizottságnak) a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdések áttekintésére érkezett Magyarországra.

Jeanne Shaheen a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az utolsó NATO-tagország, amelynek parlamentje még nem ratifikálta a svéd NATO-csatlakozozást. A demokrata szenátor utalt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, Magyarország nem utolsóként fogja ezt megtenni, ám most mégis ez a helyzet.

    Optimista vagyok és bízom abban, hogy miként a magyar kormányfő szombati évértékelőjében ígérte, a magyar parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását

 - szögezte le Jeanne Shaheen.

Mint a szenátorok hangsúlyozták, Svédország csatlakozása erősíti a NATO-t, valamint az Egyesült Államok és Magyarország biztonságát is a mostani helyzetben. Ahogy Jeanne Shaheen fogalmazott, Svédország szakértelmet hoz a NATO-ba, ami nagyon fontos a szövetség biztonsága szempontjából. 

Az Európa előtt álló kihívásokat, az ukrajnai háborút figyelembe véve nagyon fontos, hogy a NATO a lehető legerősebb és legegységesebb legyen.

Fotó: Mirkó István

 

"Az orosz invázió, amelyet ők különleges katonai műveletnek hívnak, fenyegetést jelent a demokráciára, fenyegeti Magyarországot, Európát is, ezért kell szélesíteni a NATO-t. A szövetség minden tagországának meg kell értenie, milyen felelősséggel jár ez" - hangsúlyozta Thom Tillis.

Chris Murphy demokrata szenátor azt fejtegette, hogy nincs ok a további késlekedésre a magyar parlamentben a svéd NATO-tagság ratifikációját illetően.

Mindenkinek fel kell ismerni, hogy a háború befejezéséhez Ukrajna támogatása vezet. Törökországgal, az ottani kormánnyal folyamatos párbeszédet folytattunk a svéd NATO-csatlakozásról

- fogalmazott Chris Murphy.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a NATO-tagországokra, Jeanne Shaheen leszögezte: ezzel egyáltalán nem ért egyet.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.