Hírzóna

Vörös kód: ezt kell tennünk ha valaki bajba került

Vörös kód: ezt kell tennünk ha valaki bajba került

Hétfő este 8 órától életbe lépett a hideg idő miatti "vörös kód"

Kibédi Péter
2024. január 9., kedd
Vörös kód: ezt kell tennünk ha valaki bajba került

 


A hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

 az intézkedés előreláthatólag szombat este 8 óráig lesz érvényben.

Kötelező befogadni a bajba jutottakat


Fülöp Attila kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény - fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül - köteles befogadni a bajba jutott embereket. Kitért arra, hogy a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, 

ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik.

Korábban a lapunknak nyilatkozó, hajléktalan ellátásban dolgozó szakember elmondta, hogy ilyen esetben sokkal többen maradnak napközben is a hajléktalanszállókon. Nem egy esetben az ott dolgozók kérik meg az éppen indulni készülőt, hogy maradjon, ha úgy látják, hogy fizikai állapota nem megfelelő.

 

Mindenkinek nagyobb a felelőssége

 

Nem csak az ellátórendszernek van komolyabb felelőssége, az ilyen szélsőséges időjárás esetén mindenkinek jobban kell figyelnie. Ha nedves ruhájú, földön fekvő, takaró, karton, vagy polifoam nélküli embert látunk az utcán, vagy a kihűlés, fagyás, kiszáradás jeleit véljük felfedezni valakin, esetleg egy utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér, vagy a környezetünkbe élő hajléktalan ember szokásaitól eltérően viselkedik, értesítsük az illetékes diszpécserszolgálatot vagy hívjuk a 112-t. A diszpécserszolgálatnak adjuk meg a pontos címet, helyszínt, vagy ha tudjuk, várjuk meg őket a helyszínen. 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szeged +36705058080 

Fontos azt is tudni, hogy a kihűlés veszélye nemcsak azokat érinti, akik a szabadtéri szélsőséges hidegben tartózkodnak, hanem a tartósan 15 Celsius fok alatti hőmérsékletű lakásban élőket is. Ez utóbbi főleg az idősekre, betegekre, mozgásukban korlátozottakra nézve jelent kiemelt kockázatot-érdemes jobban odafigyelni rájuk is.

Ebben a hidegben néhány perces eszméletvesztés, vagy bódultság is életveszélyes lehet. Fontos azt is tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben az alkohol nem segít a kihülés elkerülésében, sőt, inkább veszélyes. Ittasan könnyebben kerülhetünk bajba a hideg időben. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.