Hírzóna

Néprajzi emlékparkot építenek

Néprajzi emlékparkot építenek

Egyedülálló néprajzi emlék- és élménypark épül Csíksomlyón

Márton Andrea
2024. január 13., szombat
Fotó: Lehoczky Péter
Néprajzi emlékparkot építenek

A Csíksomlyón épülő néprajzi emlék- és élménypark ötletének megszületésétől számított első tíz évről szóló Szú, moly, rozsda című könyvet mutatták be szombaton a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

CSÁK János; CSINTA Samu
Fotó: Lehoczky Péter. A Szú, moly, rozsda című könyv bemutatója Szegeden

 

A könyvet és az Emlékparkot bemutatta: Csák János, kultúráért és innovációért felelős miniszter, az emlékpark támogatója, Bőjte Csaba, az OFM az emlékpark fő támogatója, illetve Kurkó János György a könyv szerzője, az emlékpark tervezője, építtetője és finanszírozója.

Csák János kiemelte: 

az állam önmaga nem tud alkotni, csak oda tud állni az alkotó emberek mögé. Ezért is olyan fontos szerinte, hogy szerte a Kárpát-medencében vannak olyan emberek, akik már-már szerzetesi elhivatottsággal hajlandók időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve alkotni.

CSINTA Samu
Fotó: Lehoczky Péter. A Szú, moly, rozsda című könyv bemutatója Szegeden

Mint megtudtuk, Csíksomlyón, a Fodor-ház szomszédságában, mintegy 5,8 hektáros telken néprajzi emlékparkot építenek, amelyet a magyar kormány is támogat. Az előkészületek már több mint tíz éve elkezdődtek és az egykori várost, falut és az ezekhez köthető ősi mesterségeket fogják bemutatni. Az emlékpark falvakat bemutató részén a huszonkilenc portából tizenhárom porta a magyarsággal együtt élő nemzetiségeket mutatja be.

 

Az elmúlt 11-12 évben több mint 70 ezer tárgyat gyűjtött össze, ezek ma 6500 négyzetméternyi raktárban állnak.

 

Többek között felépítik a bözödújfalusi unitárius templom mását, valamint az elpusztult falu iskolaépületét is bemutatják. 

Ugyanakkor látható lesz a csíkszentdomokosi csendőrség épülete, gyimesi csángó porta, valamint az egykori gyimesi vám is. Az emlékpark úgynevezett városrészén Csíkszereda Kossuth utcájának egykori épületeit építik újjá, ezzel egy egyedülálló emléket állítva az egykori Csíkszeredának.  Itt áll majd a városháza, a csendőrség, a tűzoltóság, a nyomda, az iskola, az óvoda, egy fotográfus műhely, néhány fontos kereskedő üzletének mása is.

Kurkó János az előkészületekről szólva elmondta:

 a területen ásatásokat is végeztek, ami megítélése szerint székelyföldi viszonylatban kiemelkedőnek számít.

Számos Árpád-kori leletet, valamint az azelőtti időkből származó gót csontfésűt, tárolóvermet, malomkövet találtak, de többek között megtalálták Csíkszereda első börtönének a falmaradványait is.

CSINTA Samu; BÖJTE Csaba
Fotó: Lehoczky Péter. A Szú, moly, rozsda című könyv bemutatója Szegeden


Böjte Csaba ferences szerzetes úgy fogalmazott, a Kurkó János György által megálmodott park olyan lesz mint Noé bárkája, azokat az emlékeket gyűjti össze, melyek egyébként elporladnának, de nemcsak az épületek, a tárgyak maradnak meg, hanem azoknak a mesterségeknek a fogásai is, melyeket bemutatnak ott.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.