Hírzóna

1914 karácsonyán egy másfajta "összecsapás" volt a belga fronton

1914 karácsonyán egy másfajta "összecsapás" volt a belga fronton

"Több százan csatlakoztak, és ész nélkül rúgták a labdát."

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 25., hétfő
1914 karácsonyán egy másfajta "összecsapás" volt a belga fronton

1914. december 25-én a német és a brit katonák az I. világháború belgiumi frontján letették a fegyvert és egy focimeccset játszottak a különböző, független források és beszámolók alapján. A „karácsonyi fegyverszünet” néven híresült el a mérkőzés.

Ha egy kis időre is, de elfelejtették miért is vannak ott.

 

Több történész is vitatja valóságtartalmát a történetnek, az viszont megkerülhetetlen, hogy mekkora jelentőséggel bír a mai napig. Már másfél héttel az ünnep előtt megköttetett a megegyezés a belga-francia határon a német és brit katonák között, akik megajándékozták egymást, fogolycsere, közös temetés és éneklés is volt. Reggelre többen kimerészkedtek a lövészárkokból, a visszaemlékezések szerint először a németek, és barátkozni kezdtek a másik oldallal a senki földjén. 

Néhány napon belül a háborút újrakezdték. 

A futballzászlóaljak a fronton is rúgták a bőrt egymás ellen, sőt, bajnokságot is szerveztek, idővel azonban a katonai vezetők betiltották a focit azzal az indokkal, hogy sportolás közben nehogy lesérüljenek az embereik.

Sajnálatosan a háború áldozatai között kiváló futballisták is szerepeltek. Ilyen volt például Sandy Turnbull, aki az első gólt lőtte az Old Traffordon, a Manchester United otthonában vagy éppen Walter Tull, aki az első színes bőrű játékos volt a szigetországban.

Az állítólagos futballmérkőzésnek emléket állító szobor a belgiumi Mesenben. (Fotó: Arterra / Getty Images Hungary)

 

Játék a senki földjén

Nem emlékszem, pontosan honnan került elő a labda, de biztosan nem a mi oldalunkról jött. Kapukat állítottunk fel, ahova beállt egy ember, és aztán elkezdtünk játszani. Szerintem nem csak nálunk történt meg

- idézte fel az 1914. karácsonyán a frontvonalon történteket a brit hadsereg egykori tagja, Ernie Williams.

Williams egy 1983-as tévéinterjúban mesélte el, hogy a Belgiumban található Wulverghemnél álltak ki egymással egy meccsre a németekkel, amit mindenki nagyon élvezett. 

Több százan csatlakoztak, és ész nélkül rúgták a labdát. 

Bíró és eredményszámlálás sem volt, és mivel szanaszét ment katonai bakancsokban játszottak, ezért a játék is olyan volt, amilyen, ráadásul a bőrlabdák nagyon hamar megszívták magukat vízzel.

A köd lassan felszállt, és azt láttam, ahogy a német és a skót katonák kijöttek az árokból. Megragadtam a távcsövet, és néztem a hihetetlen látványt, ahogyan katonáink cigarettát, spenótot és csokoládét cseréltek az ellenséggel. Később egy skót katona jelent meg egy labdával, és néhány perccel később valódi labdarúgó-mérkőzés kezdődött. A skótok furcsa sapkáikkal jelölték ki a kapujukat, mi ugyanezt tettük a miénkkel is. Nem volt könnyű játszani a fagyott talajon, de szigorúan betartva a szabályokat folytattuk, annak ellenére, hogy csak egy óránk volt, és nem volt játékvezetőnk

- a 133. szász regimentben szolgált német hadnagyot, Johannes Niemannt idézték a Smithsonian Intézet folyóiratában.

"Volt egy futballmeccs, amihez a sisakokat használtuk, hogy kijelöljük a kapukat. A fagyott talajjal nem nagyon foglalkoztunk. Idővel mindkét oldal kiállított egy szervezett csapatot. A németek nyertek 3-2-re" - mesélte a hadnagy.

Angol katonák fociznak Görögországban 1915 karácsonyán.

 

1915. január elsején a Timesban is megjelent egy írás, ami egy frontvonalon szolgáló orvos levelét idézte, aki szerint "volt egy futballmeccs a mieink és az övéik között pont a lövészárkok előtt". 

1915. január 2-án, a Glasgow News nevű lap akkori száma írta meg, hogy a lövészárkok között futballmérkőzést játszottak le karácsonykor, és a skótok 4-1-re nyertek. Az információt egy frontról hazaküldött levélre alapozták. 

A brit hadseregben szolgáló Albert Wynn levele szerint ők Ypres közelében játszottak egy mérkőzést a németekkel, ami döntetlennel ért véget, ugyanakkor beszámol egy másik meccsről nem sokkal arrébb, amit 3-2-re nyertek a németek.

Abban több történész is egyetért, hogy lehettek a fronton futballmérkőzések, hiszen a labdarúgás már akkoriban is rendkívüli népszerűségnek örvendett Angliában és Németországban egyaránt.

Az állítólagos karácsonyi meccseknek végül a tisztek vetettek véget. Több, a frontról küldött levelek szerint miután meghallották, hogy a katonák kint futballoznak, szinte azonnal üzentek nekik, hogy térjenek vissza a lövészárkokba.

Karácsony a fronton. (Fotó: Getty Images)

 

A "karácsonyi fegyverszünet" hatása a mai angol labdarúgásra

A Premier League is magába szívta a történet szellemiségét és évről évre labdarúgótornát szervez Belgiumban különböző országok 12 évnél fiatalabb játékosai számára.

A legenda szerint az 1914-es „karácsonyi fegyverszünetnek” köszönhetően vált hagyománnyá a Boxing Day a Premier League-ben,

azonban az első, karácsony másnapján megrendezett mérkőzésre már 1860-ban sor került a Sheffield és a Hallam együttese között.

A Sainsbury’s szupermarketlánc 2014-ben reklámot is készített a 100 éves történet emlékére:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.