Hírzóna

Ötezer hektáron irtják tovább a szúnyogokat

Ötezer hektáron irtják tovább a szúnyogokat

2023. május 3., szerda
Ötezer hektáron irtják tovább a szúnyogokat

A héten a Duna és a Tisza mentén, a Tisza-tónál, valamint Sopron és Csorna térségében végeznek a szakemberek biológiaiszúnyoggyérítést; összesen ötezer hektárnyi vízfelületet kezelnek - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-t.

Az elmúlt hetekben folyamatos volt a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében. Mukics Dániel szóvivő azt mondta, a Tisza kisebb áradása hozott létre ideális élőhelyeket aszúnyogok számára, majd a Duna mentén is létrejöttek a tenyészőhelyek.

Aszúnyoglárvák ellen egy baktériumok által termelt szelektív készítményt használnak, amelynek más élőlényre nincs hatása, ezért élővízben is alkalmazható. A folyékony biológiai készítményt nagyobb vízfelületek esetében légi úton juttatják ki, kisebb vizekbe autóra szerelt nagynyomású permetezővel, egyes helyeken csónakról. A járművel nehezen megközelíthető helyeken háti permetezővel dolgoznak - írta a szóvivő.

Mukics Dániel jelezte, Magyarországon csaknem ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része okoz problémát az emberek számára. Hozzátette, az árvízi fajok mellett jelentős számban vannak jelen az emberközeli életmódot folytatószúnyogok is. Ezek akár néhány deciliter vízben is ki tudnak fejlődni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.