Hírzóna

Elhunyt II. Erzsébet: ez történt csütörtökön Angliában és ez várható a következő napokban

Elhunyt II. Erzsébet: ez történt csütörtökön Angliában és ez várható a következő napokban

2022. szeptember 9., péntek
Elhunyt II. Erzsébet: ez történt csütörtökön Angliában és ez várható a következő napokban

Csütörtökön este nem sokkal fél 8 után jelentette a Buckingham-palota, hogy életének 96. évében elhunyt II. Erzsébet királynő.

Az egyesült királyság uralkodóját a Brit Nemzetközösség és az egész világ gyászolja, a világ vezető politikusai részvétüket fejezték ki a királyi családnak.

II. Erzsébet 1926-ban született Londonban, apja VI. György király volt, aki a második világháború idején uralkodott a brit szigeteken. Erzsébetet a Windsor ház tagjaként 1953 június 2-án lépett a trónra. Az első brit uralkodó volt, akinek a koronázást élőben közvetítette a BBC.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=inKSvLk7kiI&feature=emb_logo

II. Erzsébet volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

A brit monarchia II. Erzsébet több mint hetvenéves uralkodása alatt is rengeteget változott, de a királynő iránt tanúsított általános tisztelet nem csökkent a hét évtized alatt, a Nemzetközösség 45 országába tett gyakori látogatásainak köszönhetően évről évre nőtt. Erzsébet trónra lépése idején Winston Churchill volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Uralkodása alatt fejeződött be a Brit Birodalom átalakulása, és szilárdult meg a Brit Nemzetközösség.

II. Erzsébet bármerre járt a világban tisztelettel fogadták

Idén februárban ünnepelte trónra kerülésének hetvenedik érfordulóját. Ezzel brit uralkodók közül ő ült a leghosszabb ideig a trónon, és ő a legtisztesebb kort megélt uralkodó a világon. II. Erzsébet 15 ország államfője volt: az Egyesült Királyság mellett Ausztrália, Kanada, Új-Zéland, Jamaica, Antigua és Barbuda, a Bahamák, Belize, Grenada, Pápua Új-Guinea, a Salamon-szigetek, Saint Kitts, Santa Lucia, Saint Vincent és Tuvalu uralkodója volt.

A leghosszabb ideig ült a brit trónon

A királynő orvosai szeptember 8-án, csütörtökön aggodalmuknak adtak hangot az uralkodó egészsége miatt, a hírre a királyi család tagjai is útra keltek Balmoralba, ahol II. Erzsébet az utóbbi hónapjait töltötte. Nagy-Britanniát és az egész világot megrázta ez a hír.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.