Hírzóna

Marie Curie az idei THEALTER U21 plusz színpadán

Marie Curie az idei THEALTER U21 plusz színpadán

2018. május 20., vasárnap
Marie Curie az idei THEALTER U21 plusz színpadán

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a kedden kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon.

A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A Mengele törpéi című nyitó előadás az 1869-ben Máramarosban született törpe testalkatú Ovics Eizik Simon és hét liliputi gyermeke történetét dolgozza fel. A gyerekek a húszas-harmincas években szórakoztató zenés előadásaikkal rendkívüli sikereket arattak, majd 1944-ben a zsidó közösséggel együtt őket is Auschwitz-Birkenauba deportálták, ahol ők lettek Josef Mengele kedvenc foglyai. A produkció a Kaposvári Egyetem másodéves hallgatóinak vizsgaelőadása, melyet Réczei Tamás rendezett. Másnap a negyedéves kaposvári diákok Caligula helytartója című előadását láthatja a közönség, amely tavaly tavasszal elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia díját a Színművészeti Egyetemek Találkozóján. Székely János drámáját a k2 Színház két művésze, Benkó Bence és Fábián Péter állította színpadra. Gyöngy Zsuzsa egy különleges nő életét eleveníti fel a Radioaktív című monodrámában, melynek rendezője Kovács Dániel Ambrus. Az előadás középpontjában Marie Curie, a nő, az anya, a Sorbonne első női professzora áll, akinek lengyel bevándorlóként, zsidóként és nőként kellett boldogulnia az 1900-as évek elejének Franciaországában. A k2 Színház rendszeres résztvevője a fesztiválnak, amelyre idén egy klasszikussal, az Antigonével térnek vissza. A Fábián Péter rendezte produkcióban az Antigoné-Kreón konfliktust egybeszőtték a diktatórikus tanár és a lázadó diáklány összeütközésével, átélhetően modellezve a zsarnokság és kiszolgáltatottság körülményeit. Május 26-án az Örkény Színház a külhonban boldogulásukat keresők megpróbáltatásait bemutató, Diggerdrájver című előadásának címszerepében Epres Attilát láthatják a nézők. A fesztivál záró előadásán a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai mutatják be a Na most akkor című előadást, amelyet Szebeni Zoltán vezetésével állítottak színpadra. A produkcióval a társulat az I. Országos Diákszínházi Fesztiválon elnyerte a Legjobb Csapat díját, majd a középfokú színházművészeti képzésen résztvevők seregszemléje, a Nemes Feszt fődíját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.