Gazdaság

Magyar alapanyag, magyar szaktudás, magyar profit

Magyar alapanyag, magyar szaktudás, magyar profit

2023. szeptember 25., hétfő
Magyar alapanyag, magyar szaktudás, magyar profit

Elmondta a miniszter, hogy eddig a minőség rovására a pénz uralkodott az építészetben.

Jót és jól akarunk építeni: olyat, amiben érvényesül a polgári jóízlés, az építészetünk nemzeti hagyománya és európai tradíciója is

emelte ki Lázár János előző héten.

Az új építészeti törvénnyel szigorítják a beépítésre szánt területek kijelölését. Egy település zöldterületének aránya nem csökkenhet az új építkezések okán - írta Lázár János közösségi oldalán.

A zöldterület védelmét és általában a táj kérdését a törvény anyagává tettük. Két javaslatom van a törvényben, amely nagy vitákat fog kiváltani. Az egyik az, hogy a zöldterület nagysága a településen belül a beépítéssel párhuzamosan nem csökkenhet.

Meg kell állítani egy városon belül a beépítés, a leaszfaltozás, a lebetonozásnak a tendenciáját, ami ma Magyarországon nagy divat, mert olcsó, illetve nemcsak intellektuálisabb megoldások kellenek ezen a területen - hangsúlyozta a miniszter.

Arra is ügyelni kell, hogy amit igénybe vesznek zöldfelületet, azt képesek legyenek pótolni.

Kiemelte Lázár János, hogy számára ez nagyon fontos szempont, mint ahogy az is, hogy a barnamezős övezetek beépítésének prioritásnak kell lennie.

Az új építészeti törvény további aspektusait ecsetelte Lázár János, miszerint a magyarok munkájából magyarok haszna legyen. Ehhez azt kell elérni, hogy a magyar építészet és építőipar is egyre inkább otthon érezze magát a hazai piacon, Európában és a világban is - jelentette ki a miniszter.

A 80 százalékához a Magyarországon felhasznált építőanyagnak Magyarországnak semmi köze nincsen

mondta Lázár János arra reflektálva, hogy a beruházások során elköltött pénz jelentős része import építőanyagra fordítódik.

"Ha pénzt költünk akár magánbefektetőként, államként, akkor nagyon fontos, hogy a magyarok munkájából magyarok haszna legyen".

Ennek a törvénynek egy küldetése, célkitűzése, hogy Magyarországon építésgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásoknak támogatást biztosítson, és helyzetbe hozzon új gazdasági szereplőket a külföldiek rovására, ez nem is titkolt célkitűzésünk

jelentette ki a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.