Gazdaság

Szegeden épül a kontinens második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere

Szegeden épül a kontinens második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere

2021. szeptember 1., szerda
Szegeden épül a kontinens második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere

Befejeződött a geotermikus fűtési rendszer kiépítése Rókuson és az Északi városrészben: a beruházás mintegy 3,75 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg.

A városban 28 ezer lakást és intézményt ellátó gázüzemű távfűtési rendszer működik. Az évente fölhasznált 27-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője - mondta Bozsó Gábor, a Szegedi Távfűtő Kft. üzemfenntartási vezetője.

Európa második legnagyobb geotermikus rendszere

Kilenc hőkörzetben, összesen 20,5 milliárd forintos beruházással építenek ki geotermikus fűtési rendszert, amely így - a reykjavíki után - Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz. Ennek köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása - közölte a szakember a fejlesztéseket bemutató szerdai rendezvényen.

A fejlesztéssorozat végén a távfűtött lakások 95 százalékában részben geotermikus energia biztosítja a hőenergiát, illetve a használati meleg vizet.

Korábban már elkészült egy 2300, illetve 3300 lakást ellátó geotermikus rendszer az Odessza városrészben és Felsővároson, a közelmúltban pedig befejezték az 5 ezer lakásos rókusi körzet, valamint az Északi városrész több mint 7 ezer lakást érintő környezetbarát fűtési rendszerének kialakítását.

Rókuson és az Északi városrészben kettő, csaknem 2 ezer méter mélységű termelő kutat fúrtak, amely percenként 2 ezer liter, 93-94 fokos termálvizet biztosít. Annak érdekében, hogy a vízadó rétegek ne merüljenek ki, a vizet a hőátadás után visszasajtolják két-két újonnan fúrt, 1800-1900 méteres talpmélységű kútba - ismertette Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa Kontakt Invest Kft. divízió vezetője.

Rókuson 3,5, az Északi városrészben 3,2 kilométer vezetéket fektettek le, amelyek a termelő kutaktól a hőközpontokhoz szállítják a termálvizet, ott pedig lemezes hőcserélőkön adják át az energiát, majd a visszasajtoló kutakhoz továbbítják a vizet. A fűtés mellett - az időjárási viszonyok függvényében - a megoldás biztosítja a használati meleg víz teljes vagy részleges melegítését is, mondta Lajkó Csaba, a beruházó és a rendszert üzemeltető Geo Hőterm Kft. üzemeltetési vezetője.

via MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.