Gazdaság

Nagy tervnek indult, csúnya bukás lett a Biopolisz

Nagy tervnek indult, csúnya bukás lett a Biopolisz

2019. április 17., szerda
Nagy tervnek indult, csúnya bukás lett a Biopolisz

Biopoliszt vizionált Botka László első, 2002-es kampányában. A koncepció azonban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja nagy szerepet játszhatott volna a Biopoliszban, mely az egyetemről és a kutatóközpontból kiváló kutatói kis- és nagyvállalkozásoknak nyújtott volna teret.

Kevés információt találni ma már az akkori ígéretekről, azonban az ezredforduló utáni első önkormányzati választási kampányban a szocialista polgármester arról beszélt, hogy Szegedet Biopolisszá kell tenni. Ezen évekkel később Hüvös László és Juhász Gyula önkormányzati képviselők úgy élcelődtek, hogy biopolisz nem lett, esetleg biofalu.

Nagy szerepet játszott volna az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja a Biopoliszban. Fotó: Wikipedia

Ezzel arra utaltak, hogy az előzetes elképzelések szerint Újszegeden kialakított Biopolisz Park több száz vagy akár ezer munkahelyet hozott volna a városba. Ebből azonban semmi sem valósult meg, szűk egy évtizeddel ezelőtt végleg befuccsolt a vállalkozás. Ez lett volna az első komolyabb közreműködés a Szegedi Tudományegyetem és az önkormányzat között, hiszen a kutatóközpontból és az egyetemről leváló, önállósodott kis- és középvállalkozásoknak nyújtott volna teret a Biopolisz Park. Ujhelyi István akkor még országgyűlési képviselőként azt nyilatkozta, a Biopolisszal "Szeged az élettudományi kutatások és az erre épülő ipar fellegvárává válhat. Ez több száz új munkahelyet és jelentős bevételt jelentene." A kezdetekben valóban nemzetközi szintű érdeklődéssel fogadták az elképzelést. 2008 tavaszán a Délmagyar cikkezett a konzorciumot övező ellentmondásokról. "A biopoliszprogram nem ért véget, éppen ellenkezőleg, csak most kezdődik" – ezt Nagy Sándor gazdaságfejlesztési alpolgármester nyilatkozta akkor, majd hozzátette már az elején tisztában voltak azzal, hogy nem rövid távon megtérülő befektetésről van szó. "Az igaz, hogy nem lett kiemelt több programelem, de biztos

(Nagy Sándor – a szerk.)

abban, hogy ezek a megfelelő uniós pályázati konstrukcióban sikerrel szerepelnek, és több tízmilliárd forintból épül majd az új klinika mellett egészségügyi központ és a húszhektáros MÁV-területen technológiai park, inkubátorház, s jönnek majd a nagy biotechnológiai és gyógyszeripari cégek" – kommunikálták. Dudits Dénes akadémikus, a program névadója és ötletgazdája elismerte, hogy a 2003 és 2008 közötti időszakban nem történt meg a várt előrelépés a Biopolisz kapcsán, ám ezt akkor a kedvezőtlen gazdasági és pályázati körülményekkel indokolta. De mik az eredmények? "Felépült az egyetem új biológiai épülete, megalakult a neurobiológiai tudásközpont, és a közeljövőben kétmilliárd forintos beruházással genomikai innovációs központot hoznak létre, amely támogatja majd a biotechnológiai kis- és középvállalkozásokat a működésük első időszakában" – írta a napilap. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy nem egyértelmű, Biopolisz alatt mit értünk, valamint egyértelmű összefogás sem alakult ki a szereplők között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.