Gazdaság

Kamatdöntés: 25 bázisponttal csökkent az alapkamat

Kamatdöntés: 25 bázisponttal csökkent az alapkamat

2012. augusztus 28., kedd
Kamatdöntés: 25 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az elemzői várakozásokkal szemben, azonban a piaci árazásoknak megfelelően csökkentette 25 bázisponttal 6,75 százalékra a jegybanki alapkamatot kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A forint gyengüléssel reagált a döntésre, miközben az ország kockázati megítélését jelző CDS-árak mérséklődtek. Az alapkamat tavaly december 21-e óta állt 7 százalékon.

Két javaslat volt, 25 bázispontos csökkentés és kamattartás, a csökkentés szoros többséget kapott - mondta

Simor András

az ülést követő sajtótájékoztatón. Az MNB elnöke jelezte, hogy a monetáris kondíciók lazítására csak addig van mód, amíg a gazdaságot érő kínálati sokkok és árszintemelő kormányzati intézkedések nem okoznak tovagyűrűző inflációs hatásokat, és az ország kockázati megítélésének javulása folytatódik. Az MNB előrejelzése szerint az infláció 2013-ban számottevően a jegybanki inflációs cél felett lesz, a 3 százalék teljesítése kitolódik. Az idén csökken a GDP, és jövőre is csak szerény mértékű lesz a növekedés, a munkanélküliségi ráta tartósan 10 százalék felett marad. Simor András úgy vélte, hogy a Széll Kálmán-terv 2.0-ban bejelentett intézkedéseken túl részben az élelmiszer-, részben a nyersanyagárak emelkedése miatt lett magasabb az infláció júniusban és júliusban az MNB által vártnál. Az inflációs kockázatokat tovább emeli az olajár és a globális élelmiszerár-emelkedés, a szűkülő belső kereslet pedig csökkenti azokat. A kockázati felár csökkent, de ez nem Magyarország által elért pluszeredmény, alapvetően nemzetközi javulás - mondta a jegybank elnöke. Az elemzők többsége arra számított, hogy augusztusban még 7 százalékon tartja az alapkamatot a jegybank, miközben a piaci árazások egyértelműen 25 bázispontos kamatcsökkentést jeleztek. Az év végéig további, legalább 25 bázispontos mérséklést valószínűsítenek a szakértők.

Trippon Mariann

, a CIB Bank vezető elemzője szerint a döntés mögött a pénzügyi stabilitás kockázati megítélésének javulása áll, sem az inflációs, sem a növekedési kilátásokban nem történt ugyanis változás augusztusban. A szakértő szerint a következő időszak kamatpályája hangsúlyozottan az IMF/EU-tárgyalások menetétől, valamint a globális piaci hangulattól függ majd.

Bebesy Dániel

, a Budapest Alapkezelő portfólió menedzsere is úgy vélekedett, hogy a monetáris kondíciók enyhítésénél feltehetően a kockázati felárak csökkenése lehetett a döntő érv. Véleménye szerint a jelenlegi kedvező globális környezet fennmaradása esetén további kamatcsökkentésekre kerülhet sor, azonban a nemzetközi helyzet instabilitása IMF/EU-megállapodás hiányában az ország kockázati megítélésének gyors romlásához is vezethet, ami az MNB-t akár újfent kamatemelésre kényszerítheti.

Suppan Gergely

, a TakarékBank senior elemzője arra hívta fel a figyelmet kommentárjában, hogy míg az enyhülő pénzpiaci kondíciók, csökkenő hozamok és kockázati felárak, az erősebb szinten stabilizálódó forintárfolyam, valamint a reálgazdasági mutatók alátámaszthatják az alapkamat csökkentését, addig az enyhülő, de még mindig jelen levő stabilitási kockázatok, valamint az erősödő inflációs kockázatok a kivárást indokolhatták volna.

Gabler Gergely

, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint vélhetően a monetáris tanács négy külső tagja döntött a vágás, míg a három belső tag a tartás mellett. Londoni felzárkózó piaci elemzők úgy vélekedtek: a negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel az MNB valószínűleg "teszteli a piacot", de az továbbra is valószínűtlen, hogy a jegybank az IMF/EU-megállapodás létrejötte előtt jelentősebb enyhítési ciklusba kezd. A forint gyengüléssel reagált a jegybank döntésére, annak ellenére, hogy a piac már beárazta a 25 bázispontos csökkentést. A kamatdöntés előtt 278,50 és 279 forint között mozgott az euró árfolyama, a döntés után, 14 órakor hirtelen 281,68 forintig ugrott a jegyzés, majd délután tovább gyengült a forint, négy óra után már 282 forint felett jegyezték az eurót. Az országkockázat megítélését jelző CDS-árazás mérséklődött kedden: a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA jegyzésében az 5 éves magyar kötvénnyel kapcsolatos árazás délután 427,8 bázispontra csökkent a délelőtti - kamatdöntés előtti - 430 bázispontról. Előző nap délután 433 pont volt az államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) ára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.