Gazdaság

A munkahelyteremtéshez bővülő gazdaság kell

A munkahelyteremtéshez bővülő gazdaság kell

2012. július 2., hétfő
A munkahelyteremtéshez bővülő gazdaság kell

A miniszterelnök által bejelentett intézkedéscsomag az MSZOSZ elnöke szerint jó törekvés, de önmagában nem tud munkahelyeket teremteni; az Autonóm szakszervezetek szerint elkésett, de halaszthatatlan és kényszerű döntés született.

Orbán Viktor

kormányfő tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett meg hétfőn a parlamentben. Ennek részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, a 25-nél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek pedig ezentúl választhatják majd a - vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket kiváltó - 16 százalékos kisvállalati adót. A munkahelyvédő intézkedések forrását a tranzakciós illeték kiterjesztéséből teremtené meg a kabinet.

Pataky Péter

, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke fontosnak nevezte, hogy a kormány "végre valamit tenni akar" a munkakereslet növelése érdekében. Az eddigi lépések kizárólag a munkakínálatot növelték - jelezte, úgy vélekedett azonban, illúzió volna azt hinni, hogy csupán ezektől az intézkedésektől tömegesen munkahelyek jönnek majd létre. Minden olyan eszköz, amely egy-egy foglalkoztatási csoport alkalmazását segíti, akkor hatékony, ha a gazdaságban munkaerőigény jelentkezik; önmagában az, hogy valaki olcsóbban alkalmazhat munkaerőt, nem fog plusz munkahelyet teremteni, ha egyébként a gazdaság stagnál - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a bejelentettek alapján még nem világos, hogy a járulékcsökkentés csak az új munkahelyek létesítésére lesz érvényes, vagy munkahely-megtartó hatást is szánnak neki. Az előbbi esetben ugyanis félő, hogy csak olcsóbbra cserélik a meglévő munkaerőt - jegyezte meg. Kifejtette: a nagy kérdés a forrás, a 300 milliárd forintból ugyanis csak 100 milliárd biztos, amit kölcsönvesznek a tartalékból, a másik kettő "érdekes trükk", aminek nem ismerjük a következményeit. Ha ez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) veszteségében jelenik meg, azt mindenképpen a költségvetésnek kell korrigálnia, csak nem 2013-ban, hanem 2014-ben. Az államkincstártól várt tranzakciósadó-bevétel pedig nem mást jelent, mint hogy az államháztartási körbe tartozó intézmények a működéstől vonják majd el ezt a pénzt - mondta. Az MSZOSZ elnöke úgy vélekedett: a most bejelentett csomagnak talán jobb hatása lesz, mint az eddigi hasonló ötleteknek, mert a vállalkozásoknak ígért kedvezmény egy évnél hosszabb időre szól. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) szerint elkésett, de halaszthatatlan és kényszerű döntés született, mert az érintett két korcsoportnál már tarthatatlanná vált a helyzet. Ez a döntés azonban az ASZSZ szerint nem válthatja ki a beruházások elmaradása miatti munkaerő-kereslet visszaesését.

Borsik János

, az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: a 11,6 százalékos átlaggal szemben a fiatal pályakezdőknél 27,3 százalék a munkanélküliségi arány, rendkívül magas. Az 55 év felettieké pedig különösen veszélyeztetett csoport. A korengedmény mint munkaerőpiaci eszköz, nagyon hiányzik. A szakszervezetek követelik ennek továbbélését, amivel a munkáltatók is egyetértenek, és a kormánynak sem származna belőle semmi hátránya - fejtette ki. A beruházások elmaradása összefüggésben van az IMF-tárgyalások megkezdésének késésével. A befektetői bizalom akkor stabilizálódhat, ha megszületik a megállapodás, és minél előbb születik meg, annál inkább szolgálhatja ezt a beruházói igényt - mondta az ASZSZ elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.