Gazdaság

Tovább nőtt a végelszámolások száma az építőiparban

Tovább nőtt a végelszámolások száma az építőiparban

2012. június 22., péntek
Tovább nőtt a végelszámolások száma az építőiparban

Tavaly havonta átlagosan 340 építőipari céggel szemben indult végelszámolás, az elmúlt három hónapban azonban számuk már havonta 590-re emelkedett az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Mind a frissen közzétett felszámolások, mind a végelszámolások számát tekintve 2012 májusa az építőiparban minden idők legrosszabb hónapjai közé tartozik: felszámolásból a valaha volt harmadik legtöbb, 418 indult el a hónap során, ennél többet csak tavaly júniusban és novemberben regisztráltak, végelszámolásból pedig 619-et kezdeményeztek, aminél többet csak 2012 márciusban mutatott a statisztika. Az Opten csütörtöki közleményében

Tóth Tamás

, a cég ügyvezető igazgatója úgy véli: a jelenség mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozott fellépése húzódik meg, ugyanis egyre több cég adószámát függesztik fel, ami általában a vég kezdetét jelenti az érintett vállalkozások számára. Az ok rendszerint a pénzügyi beszámoló leadásának elmulasztása, illetve az, hogy a vállalkozás nem érhető el a székhelyén. Az utóbbi időben a NAV komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ily módon is tisztítsa a cégvilágot, az idén eddig több mint 11 ezer társaság adószámát függesztette fel - jegyezte meg Tóth Tamás. Ezeket a cégeket idővel kényszer-végelszámolják vagy törlik a hatóságok. A NAV által indított kényszer-végelszámolások többsége később felszámolásba fordul, így a felszámolások számának alakulására is hatással van a hatósági fellépés. Az idén a jogszabályváltozások következtében várhatóan előtérbe kerülnek a kényszertörlési eljárások, melyek során cégbírósági hatáskörben kerülhet sor cégek törlésére. Tóth Tamás szerint az adószám felfüggesztését követő kényszer-végelszámolás, kényszertörlés egyre több céget ér el az építőiparban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.