Gazdaság

Szócska: 2,4 milliárd a népegészségügyi termékadóból

Szócska: 2,4 milliárd a népegészségügyi termékadóból

2011. november 17., csütörtök
Szócska: 2,4 milliárd a népegészségügyi termékadóból

A népegészségügyi termékadóból ez évre tervezett 3 milliárd forintból legalább 2,4 milliárd befolyik a rendszerbe, az összeget teljes egészében az egészségügyi dolgozók pótlékaira fordítják – közölte az egészségügyi államtitkár csütörtökön a Világgazdaság című napilap által szervezett budapesti konferencián.

Szócska Miklós

elmondta, hogy a jövő évre tervezett 30 milliárd forint felét a pótlékok emelésére szánják. Ennél is fontosabb azonban, az új adónemmel sikerült elérni, hogy megváltozzon a termékösszetétel, a nemzetközi gyártók már nem cukrozzák jobban a joghurtot nálunk, mint saját országukban – tette hozzá. A bérek rendezése kapcsán az államtitkár kiemelte a rezidensi ösztöndíjprogramot, amelynek kerete a héten telt be. A szakorvosjelölteket oktató tutorok, mentorok díjazásának rendezéséhez szükséges keret is az egyetemeknél van már – jegyezte meg Szócska Miklós. Az államtitkár közlése szerint decemberben újabb támogatási programokat bocsátanak társadalmi vitára. A foglalkoztatást 6,6 milliárd forintos keretből támogatják majd, erre a pénzre intézmények pályázhatnak majd. Emellett 9 milliárd forintos uniós keretösszegből újabb ösztöndíjprogramot indítanak, amelyre a tervek szerint az úgynevezett konvergencia-régiókban, illetve a hiányszakmákban tevékenykedő szakdolgozók, szakorvosok és szakorvosjelöltek pályázhatnak majd – mondta. Utóbbi programba irányítják majd azt a több mint kétszáz rezidenst is, akiknek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjprogramban már nem jutott hely – tette hozzá az államtitkár. Szócska Miklós előadásában arra is kitért, hogy a múlt évhez képest a végzősök közül arányaiban jóval többen jelentkeztek a szakorvosképzésbe, s ez, véleménye szerint, az államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramnak köszönhető. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy az iparűzési adó komoly terhet ró a háziorvosokra. Ennek kapcsán azt tervezi, ha kell egyenként, de meggyőzi a polgármestereket, hogy ezeket a pénzeket a háziorvosi rendszer fejlesztésére forgassák vissza. A konferencián Szócska Miklós az egészségügyi rendszer átalakításának folyamatát is felvázolta. Kulcselemekként a fővárosi, megyei intézmények átadás-átvételét, progresszivitási szintek meghatározását, a rendszer menedzsmentjének fejlesztését, valamint az alapellátás erősítését emelte ki. Mint mondta: jelenleg az ezekhez szükséges jogalkotási munka zajlik. Az államtitkár szerint az intézmények átvétele ütemezetten halad, az új rendszer május elsejével lép hatályba. Az átadás-átvételt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezeti. Szócska Miklós itt jegyezte meg, hogy már kezd kialakulni az egészségügy igazgatásának három fő eleme, amelyet a GYEMSZI, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, és az Országos Tisztiorvosi Hivatal alkot. Szócska Miklós az új térségalapú modell kapcsán azt mondta: a térséghatárokat matematikai modell alapján kiszámított beosztás adja, amely szorosan követi a közigazgatási határok alapján felrajzolt szakértői határokat. Az egészségügyi ellátásban lehetővé teszi egy "magasabb minőség" elérését, az egyértelmű betegutak pedig jelentősen csökkentik a területi egyenlőtlenségeket – mutatott rá az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.