Gazdaság

Az Innovációs Díj titka: Matuz János a búza „fekete dobozáról”

Az Innovációs Díj titka: Matuz János a búza „fekete dobozáról”

2011. november 12., szombat
Az Innovációs Díj titka: Matuz János a búza „fekete dobozáról”

A jövőnek nemesítünk – vallja Matuz János búzanemesítő. Mire ugyanis a generációk megmutatják, mire képes egy búzafaj, évek telnek el. A hétfőn a SZAB-székházban kiosztott Dél-alföldi Innovációs Díjat gazdasági társaság kategóriában idén is a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. kapta Matuz János, az intézmény igazgatói kutatási tanácsadója, az MTA Növénynemesítési Bizottságának elnöke nemesítésének köszönhetően.

A Gabonakutató az elismerést a GK Csillag elnevezésű kiváló termőképességű és jó minőségű, szabadalmazott őszi búzafajtáért nyerte el. A GK Csillag őszi búzát 1993-ban kezdték nemesíteni, a GK Véka és a GK Kalász keresztezésével, a búzafajta családfájában amerikai, bolgár, valamint egykori jugoszláv, illetve szovjet búzát is találni. A nemesített búza 2005-ben kapta meg az állami elismerést, idén már 50-60 ezer hektárt tudtak belőle aratni, és 2011-re a harmadik helyre került a magyarországi 140 búzafajta közül a vetőterület alapján. Szlovákiában és Csehországban is jól szerepelt. Hazai ismertségébe a tavalyi fuzárium is „besegített”, mivel nagyon jól ellenáll a betegségeknek.

– Már másodéves egyetemistaként elkezdett a búzanemesítő pálya irányába tájékozódni.

– 1969-ben kötöttem úgynevezett társadalmi ösztöndíj-szerződést az itteni igazgatóval, akkor még Dél-alföldi Mezőgazdasági Kutatóintézetnek hívták. Itt kezdtem az egyetem elvégzése után, és azóta itt vagyok. Míg hallgató voltam, nyáron idejártam kapálni és növényt szelektálni. Én a ranglétrán végigfutottam mindent a tudományos gyakornoktól a főosztályvezetőn át az igazgatói posztig – 12 évig ezt a státuszt is betölthettem. Mindez nemesítette is az embert, és a kutatómunkában is volt mit csinálnunk: 400-nál több publikációm jelent meg és összesen 47 szabadalmazott búzafajtám van, persze társnemesítőkkel együtt, mert itt mindig kollektív munka folyik.

Sár, gumicsizma, nagydíj

A legmagasabb elismerés ebben a szakmában a növénynemesítő polihisztorról elnevezett Fleischmann Rudolf-díj, az újszegedi Gabonakutatóból már 15-en rendelkeznek ilyennel. Emellett az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság innovációs díját, valamint a Magyar Innovációs Szövetség Innovációs Nagydíját is elhozták már, háromszor kapták meg a mindenkori mezőgazdasági minisztérium innovációs díját. Idén és tavaly is elnyerték a Dél-alföldi Innovációs Díjat.

– A legfontosabb kenyérgabonával foglalkozik, a díjátadón tartott előadásában meleg szavakkal szólt hivatásáról és a búzáról magáról is. Népünk hite szerint minden egyes szem magán viseli Krisztus képét.

– Ez egy szép, de nehéz pálya. Az egyik nap gumicsizmában taposod a sarat a növények között, másnap a televíziónak nyilatkozol, vagy éppen az Országházban veszed át az Innovációs Szövetség Nagydíját.

– Ugyanakkor türelemjáték is?

– Minimum 12 év, mire a keresztezéstől eljutunk egy fajtáig. Bonyolultabb tulajdonságok esetén 20-25 év is lehet. Amit most keresztezünk, abból 2020-22 táján lesz valami. Honnan tudhatnánk, hogy akkor milyen búzára lesz szükség? Milyen lesz a termesztés technológiája? Mit akarnak a búzából csinálni: ipari vagy élelmezési növényt? A bizonytalanságok kiküszöbölésére egyszerre sokféle cél irányában nemesítünk. Létrehozunk kiváló minőségbúzát, magas fehérjetartalommal – sajnos így a termés kevesebb, mert valamit valamiért. Termőbúza esetében pedig a minőség másodlagos kérdés.

Szerencse, játék

– Azt mondja tehát, hogy a nemesítés lutri?

– A búza olyan, mint egy fekete doboz. Nem tudni, hogy a kromoszómában levő genetikai információk hogyan helyezkednek el. Ezer kombinációból négy-öt fajtajelölt kerülhet ki átlagosan, amelyek közül egyből ha lesz valami... Persze, ez egy nagy szerencsejáték. Ki tudja, adott növény utódja 12-15 év múlva bekerül-e az országos fajtaminősítésű szervezet kísérleteibe?

– Hogy áll Magyarország az Európai Unióban a búzatermés tekintetében?

– Az unió búzatermése nagyjából 60 millió tonna. Magyarország jól áll, jelentősen tud exportálni. Egy normális búzaévben 4-5 millió tonna is megterem, ebből a hazai fogyasztást 1,5 millió tonna fedezi, emellett még mintegy 300 ezer tonna megy el vetőmagnak, takarmányra ma már alig kell. Magyarország malomkapacitása olyan nagy, hogy valószínűleg az összes termett búzát meg is tudnánk őrölni. Jobb is lenne lisztet exportálni, mert annak jobb ára van, de sajnos a vevők ragaszkodnak a búzaexporthoz.

A búzát se becsüljük...

– A kivitelnél a szállítás mennyire jelent problémát? – A kivitel gátjaként emlegetik a rossz logisztikai helyzetet, pedig Amerikában például a kikötőkig gyakorta 2 ezer kilométert is vonatozik a búza – nekünk 6-800 kilométert kellene legyőzni, nem megy. Csak azt nem értem, miként lehetett megoldani a két világháború között, sokkal rosszabb közlekedési viszonyok mellett… A legnagyobb gabonatermelő országokban a gabonaexportőr egy vagy néhány cég – tehát egységes küllemmel és árral mennek ki külföldre. Magyarországon sajnos ezt még nem sikerült elérni. Egy tavaly előtti cikkben azt olvastam, körülbelül 200 hazai cég foglalkozik búzaexporttal – ezek pedig a vevőért egymás alá ígérnek. És a termelő viszi el a balhét, aki alacsony árat kap a termékért. – Nem védjük kellően a hazait? – Az is gond, hogy Magyarországon 140 fajta van, ami túl sok. Franciaországba és Németországba is mindenfélét be lehet vinni, de a termelők erős szervezetei, a gazdaszövetségek és kamarák kísérleteket végeznek a búzákkal, és ezek alapján ajánlják a termelőiknek. És vannak annyira nemzetiek, hogy a külföldit csak akkor javasolják, ha abban a kategóriában nincsen hazai. Ez Magyarországon teljesen hiányzik, el lehetne adni a szicíliai vagy svédországi búzát is – bár ez a kétséges eredmény miatt nyilván óriási kockázat a termelőnek is. Jó lenne ha itt is az állami elismerés mellett – amit a külföldi búzák is megkaphatnak és ami csak annyit jelent, hogy azt a fajtát forgalomba lehet hozni – létrehoznának a gazdák érdekében egy kísérleti rendszert, ami az államilag minősített fajtákat ismét levizsgálná a saját rendszerében. Furcsa dolog az is, hogy fajtáink külföldön olykor nagyobb sikert futnak be, mint idehaza…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.