A Tudományos Kávéház (Science Café) kezdeményezések világszerte népszerűek, amelyeknek céljuk, hogy a laikus vagy kevésbé laikus érdeklődők kötetlen formában, kávéházi környezetben tájékozódjanak és eszmecserét folytassanak a tudomány és a technológia legújabb eredményeiről. A Science Café szervezésében most a gasztronómiai forradalom élharcosai tartanak előadásokat a vidékfejlesztés, a termelésből korábban kiszorult tájfajta növények „visszatéréséről”.
A Science Café a tudomány demokratikusabbá tételének fontos eszköze, alapvető célkitűzése a civil részvétel erősítése a tudományos szektorban. E filozófiához kapcsolódóan szervezett a „Sokféleség az étlapon: biodiverzitás, vidékfejlesztés és gasztronómia” címmel egynapos konferenciát Szegedre a Védegylet és a Környezeti Társadalomkutató Csoport (ESSRG). A csütörtöki rendezvényről a főszervező,
Mihók Barbara
beszélt portálunknak. „A termelésből korábban kiszorult tájfajta gyümölcsök, zöldségek és gabonák felértékelődtek. A termesztett növények sokféleségének fenntartása egyre fontosabb világszerte. A fokozódó érdeklődés okai között mint cél ott van az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonsági problémák és a zöld munkahelyteremtés. A tájfajták az évszázadok során alkalmazkodtak a helyi adottságokhoz, környezeti feltételekhez, így a termesztésük és a piaci felhasználásuk hatékony választ jelent. Emellett a tájfajta növényeket felfedezték a gasztronómiai forradalom élharcosai is. A tájfajtákról szóló beszélgetésünk a felvezető eseménye a 'Tegyünk a sokféleségért! - 6. európai agrobiodiverzitási fórumnak', amely ezúttal Magyarországon lesz a Védegylet és az ESSRG szervezésében. A kötetlen hangulatú tudományos kávéházunkban (Science Café) két olyan példaértékű hazai közösségi kezdeményezést fogunk bemutatni, amelyek az értékes tájfajták termesztését és piaci feldolgozását célozták meg” – ismertette a csütörtöki rendezvény célját Mihók Barbara. „Az egyik a csúcsgasztronómiával foglalkozó Arcade Bisztró (Michelin Bib Gourmand Award, 2010) tulajdonosa által alapított Agricomplex Kft. Tevékenysége 2009-ben indult kettős céllal: a gourmet konyhák számára a kiváló minőségű alapanyagok biztosítása és a vidékfejlesztés elősegítése. A vállalkozás a Szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakképző Iskolával szorosan együttműködve az iskola kertjében 1,5 hektáron végzi a növénynemesítési – és termesztési munkát úgy, hogy ehhez helyi munkaerőt vesz igénybe. Közel 50 különböző zöldség és fűszerfajtát vontak termesztés és tudományos vizsgálat alá a cukkinitől a bazsalikomig. Vezető szakácsmesterek tesztelik a változatokat gasztronómiai szempontból. A program célkitűzései között szerepel a helyi gazdálkodókkal való szorosabb együttműködés is.”
A másik bemutatandó példaértékű kezdeményezés egy összefogás, amelyet a Martonvásári Kutatóintézet és a Piszkei Öko hozott létre. Célja, hogy a tájfajta gabonákból egészséges, kiváló minőségű, magas E-vitamin- vagy fehérjetartalmú péktermékek, lisztek készüljenek egy zárt termelői-feldolgozói rendszerben. A Martonvásári Kutatóintézet génbankjából kiválasztott tájfajta gabonák nemesített változatait ökogazdálkodók termesztik. A végtermékek értékesítését a Piszkei Öko, Magyarország első biopéksége végzi. A közösségi kezdeményezés az egész termékpályát lefedi, és közvetlen részvételi lehetőséget biztosít minden szereplőnek. Az I. Szegedi Magbörzét 2011. február 26-án szombat 9.00-13.30-ig tartják Szegeden, a Mars téri piac nagycsarnokában.
Időpont:
2011. február 24., csütörtök, 17.00-19.00
Helyszín:
Katolikus Ház előcsarnok, Szeged, Dugonics tér 12.
Előadók:
- Bakó Lujza, kutatás vezető, Agricomplex Kft. - Domonyai András, ügyvezető, Agricomplex Kft. - Rózsa Katalin, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Szekszárd - Nagy András, Arcade Bistro, Budapest - Kovács Géza, ökonemesítő, MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, Martonvásár - Szekeres István, Élelmiszeripari Technológus Mérnök, Piszkei Öko - moderátor: Margóczi Katalin, docens, Szegedi Tudományegyetem, Ökológiai Tanszék
Bővebb információ:
Mihók Barbara, barbaramihok@gmail.com
Szervezők:
Környezeti Társadalomkutató Csoport (ESSRG) Védegylet Egyesület
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.