Gazdaság

Fejlesztések és rekordok Derekegyházon

Fejlesztések és rekordok Derekegyházon

2010. július 14., szerda
Fejlesztések és rekordok Derekegyházon

Élhető környezet, összetartó közösség, szervezett település – így jellemezhető Derekegyház, az 1760 lelket számláló, Csongrád megyei község. A 2009 és 2010-es év folyamán benyújtott és elnyert pályázatokból mintegy 1 milliárd forintnyi beruházás, valamint a fiókban lévő projektötletek magvalósulásával egy szinte önellátó település épülhet ki, amelynek eddigi legnagyobb projektje a közel 615 millió forint értékű, természetbarát szennyvízkezelési beruházás.

Derekegyház község által megálmodott és 2009-ben elkezdett fejlesztéssorozat eredményeként 2010 őszéig befejeződhet a Derekegyház-Tompaháti Művelődési Ház felújítása, a faluközpont rekonstrukció, és az iskola fűtésrendszerének korszerűsítése is. Az UMVP-ből nyertek támogatást a központi művelődési ház (IKSZT) felújítására, egy iskolaépület átalakításával 28+4 fős ifjúsági szállás létrehozására, valamint a település kápolnájának felújítására. Mindezek civil szervezetek, gazdasági társaságok, magánszemélyek és az egyház közös tervezésével és hozzájárulásával, az önkormányzat koordinálásával valósult meg. A közösségi programoknak teret adó fejlesztések eredményeként a 2010. július 10-11-én tartott falunapokon a programok már a Területi Fejlesztési Tanácsi támogatással felújított Művelődési Ház sétányon és környékén kerülhettek megrendezésre. A falunapon a település lakossága igazi közösséget formál, így Derekegyház újabb országos rekordokkal hívta fel magára a figyelmet. A hagyománnyá vált Palacsintafesztiválon elkészítették az ország legnagyobb palacsintáját, amit egy speciálisan erre kialakított 150 cm átmérőjű serpenyőben sütöttek ki. A másik rekordot, az ország leghosszabb palacsintakígyóját is megalkották. Összesen mintegy 100 ember dolgozott rajta, közel másfél óráig. A legnagyobb folyamatban lévő beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával magvalósuló szennyvízkezelési beruházás, amely már 70%-os készültségnél tart és ősszel zárul. A projekt további bővítéseként tervezik a keletkező szennyvíziszap hasznosítása érdekében egy komposztáló telep létrehozását, továbbá a településen keletkező fahulladékot és a szennyvíztelepen megtermelt nyárfát felhasználó fűtőmű kialakítását is. Ezek után sem pihen meg a település, mert ősszel indulhatnak a DAOP-ból támogatást nyert belvízelvezető-csatornák felújítása, és a település 3.6 km hosszú kerékpárút hálózatának bővítése, amely érinti az újonnan épülő vadasparkot és a Kéktói Ökoturisztikai parkot is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.