Gazdaság

Kihasznált termálkincs Mórahalmon és Szegeden + HANG

Kihasznált termálkincs Mórahalmon és Szegeden + HANG

2010. január 29., péntek
Kihasznált termálkincs Mórahalmon és Szegeden + HANG

Eurómilliós beruházások

Felismerve a termálkincs fontosságát, Mórahalom a megyében az elsők között lépett. Az EU támogatásával megvalósuló Concerto-programok partnerei lettek Mórahalom város önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Olyan energetikai beruházásról és monitoring rendszerről van szó, amely alapján az EU Bizottsága energetikai ajánlásokat fogalmaz meg politikai döntéshozók számára nemzeti szinten — tudtuk meg Kóbor Balázstól, a Szegedi Tudományegyetem oktatójától, az InnoGeo Kft. ügyvezetőjétől. Mórahalmon olyan alternatív energetikai beruházások indulnak – hulladékgáz-hasznosítás, kapcsoltáram-termelés és azzal hajtott hőszivattyúrendszerek kiépítése stb. -, amelyek egyrészt a lakosság érdekeit szolgálják olyképpen, hogy csökkentik az energetikai költségeket, másrészt tapasztalatokkal szolgálnak, amelyeket az EU megfelelően ellenőriz, aztán pedig a legszélesebb körben igyekszik terjeszteni. Jelenleg 58 olyan önkormányzatról, szervezetről tudunk Európában, amely részt vett ilyen programban: Kelet-Közép-Európában alig tízen, Magyarországról pedig egyedül egy budapesti épületegyüttes. Ennek tükrében nem túlzás állítani, hogy a projekt egyik fő beruházási helyszíne és kutatás-fejlesztési területe Magyarországon Mórahalom lesz. A kutatás vezetője egy 16 tagú partnerség, amely 7 országból (Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Macedónia, Románia, Szerbia) érkező szervezetek együttese. A szegedi fejlesztések a Szegedi Tudományegyetemen valósulnak meg, ahol az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék munkatársai többek között megújuló energiaforrások gazdaságos és hatékony integrációjának lehetőségeit kutatják, a határon átnyúló felszín alatti vízkészlet ésszerű kitermelésének követelményrendszerét fejlesztik, a mórahalmi rendszeren a homokkőbe való visszasajtolás gyakorlati tapasztalatait összegzik. A két városban megvalósuló projekt 2010. január 1. és 2015. december 31. között valósul meg. Teljes költségvetése 11,5 millió euró, ebből Mórahalomra mintegy 850 ezer, az SZTE-re 160 ezer euró jut.
Hallgassa meg Kóbor Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tudományos főmunkatársával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.