Gazdaság

MÉBiH: a lakosság nincs veszélyben a fuzárium-szennyezettség miatt

MÉBiH: a lakosság nincs veszélyben a fuzárium-szennyezettség miatt

2009. június 23., kedd
MÉBiH: a lakosság nincs veszélyben a fuzárium-szennyezettség miatt

A magyar lakosság nincs veszélyben amiatt, hogy egyes gabonatermékeknél határérték feletti fuzárium-toxin szennyezettségre bukkantak - hangsúlyozta Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója.

A főigazgató az MTI megkeresésére kedden elmondta: az elmúlt napokban több olyan sajtóhír jelent meg, amely szerint Szegeden fuzárium-toxin fertőzés miatt kezelnek egy gyermeket, azonban ezt az orvos nem jelentette hivatalos úton. A hatályos jogszabályok szerint az élelmiszer eredetű megbetegedést, és annak alapos gyanúját is köteles az ezt észlelő orvos jelenteni, hogy az esetet ki lehessen vizsgálni, és feltárhassák az élelmiszerrel való összefüggést a további megbetegedések megelőzése érdekében.

Szeitzné Szabó Mária

rámutatott: csak a sajtóból értesültek a Csongrád megyei esetről, így amennyiben kimutathatóan élelmiszer okozta a betegséget, az orvost arra kérik, jelentse be a megbetegedéseket az egészségügyi hatóságnak, és tájékoztatásul a hivatalnak.

Szűts Péter

, a szegedi beteg kislány kezelőorvosa az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyről. A MÉBiH hétfőn tanácskozást tartott az érintett hatóságok részvételével a fuzárium-fertőzéssel kapcsolatban, azonban a főigazgató szerint ennek nincsen köze a múlt héten megjelent sajtóhírekhez. Hangsúlyozta: a tanácskozást azért hívták össze, mert a hivatal kezdeményezésére a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) által végzett 2008. évi vizsgálatok során - amelyek keretében a fehérlisztből készült és az egészséges táplálkozásban szokásos termékek fuzárium-toxin tartalmát hasonlították össze - a vizsgált termékek 3 százalékában találtak határértéket meghaladó fuzárium-szennyeződést. A vizsgálatok szerint a fuzárium-toxinok közül egyedül a dezoxinivalenol (DON) mennyisége haladta meg az Egészségügyi Világszervezet által megállapított eltűrhető beviteli szintet, ez a méreg azonban nem okoz hormonális elváltozást és nem rákkeltő. A nagy mennyiségű DON-bevitel hányással, hasmenéssel járó panaszokat, állatoknál a takarmány visszautasítását váltja ki, és az állatkísérletekben fokozta a fertőzések iránti fogékonyságot. A szervezetből hamar kiürül, kis mennyiségű fogyasztásánál nem észleltek hosszú távú, késői hatást. Szeitzné Szabó Mária kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet az eltűrhető beviteli szintet a még nem hatásos szint századrészében állapította meg. Ez nagyon alacsony határérték, ezért fennáll a lehetősége, hogy a lakosság néhány százalékát érintheti az átlépése. A vizsgálatok az egészséges táplálkozásban szokásos termékek (gabonapelyhek, korpák, csírák, teljes kiőrlésű liszt) sem mutattak ki hormonhatású, vagy daganatkeltő anyagot. A finomított gabonaipari termékekhez viszonyítva sem volt lényeges eltérés a kétféle terméktípus között. A főigazgató hangsúlyozta: a vizsgálok eredménye alapján a magyar lakosság nincs veszélyben a fuzárium-fertőzés miatt, azonban mindenképpen megelőző lépéseket kell tenni a teljes élelmiszerláncban, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák le a gabonatermékek mikotoxin szintjét.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.