Egyház

Nemzetközi biblikus konferencia Szegeden

Nemzetközi biblikus konferencia Szegeden

2008. augusztus 31., vasárnap
Nemzetközi biblikus konferencia Szegeden

Az idén huszadik alkalommal rendezik meg a szegedi biblikus konferenciát, amelyre Európa sok országából érkeznek katolikus, református és evangélikus bibliakutatók. A vasárnaptól keddig tartó, A Biblia szíve című konferencia fő témája az imádság, a szimpózium kapcsolódik a Biblia évének rendezvényeihez.

Az imádsággal kapcsolatban a konferenciát szervező Szeged-Csanádi Egyházmegye közleményében azt írja : "talán nem lehet magánügynek tekinteni azt, ami a magyar lakosság 80 százalékának legbensőbb érzésvilágát határozza meg". Ugyanis - teszik hozzá - a németországi kezdeményezésre 14 kelet-közép-európai országban idén végzett kutatás eredménye szerint Közép-Kelet-Európa népességének 80 százaléka hisz Istenben, 72 százaléka pedig valamely nagy történelmi egyház tagja. Ezen belül a vallásosság a 100 százalékhoz közelít a Balkán ortodox államaiban (Bulgária, Szerbia), míg a szekularizáció Kelet-Közép-Európa országaiban sokkal előrehaladottabb a felmérés adatai szerint. A hívek az egyes országokban ugyan eltérő mértékben követik saját egyházuk hivatalos véleményét és fogadják el vezetőik nézeteit, "egy azonban közös, valahogyan imádkoznak, és átörökítik a bibliai imák irodalmát". Ezért vizsgálja az imák szerepét az emberek életében a mostani szimpózium - olvasható a közleményben. A háromnapos rendezvényen előadás hangzik el többek között Lisieux-i Szent Teréz és a Szentírás kapcsolatáról, a Jelenések könyvéről, a 114. zsoltárról és Pál apostol zsidókhoz írt leveléről. A konferencián budapesti, bécsi, debreceni, gyulafehérvári, innsbrucki, kolozsvári, regensburgi, prágai, saarbrückeni, szarajevói és zágrábi teológusok tartanak előadásokat. Az eseményhez kapcsolódóan hétfőn

a Biblia művészeti hatástörténetéből nyílik kiállítás

a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A konferencia védnökei:

Kiss-Rigó László

Szeged-csanádi megyéspüspök,

Jakubinyi György

gyulafehérvári érsek és

Fodor György

, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.