Egyetem

Mutatjuk a ponthatárokat és a pontváró buliról is hoztunk képeket +videók +képek

Mutatjuk a ponthatárokat és a pontváró buliról is hoztunk képeket +videók +képek

Ismét magas a hallgatói létszám a 2024-es központi felvételi eljárásban – 6848 hallgatót vett fel az intézmény.

Kibédi Péter
2 órája
Mutatjuk a ponthatárokat és a pontváró buliról is hoztunk képeket +videók +képek

A 2024-es központi felvételi eljárásban 440 szakot hirdetett meg a Szegedi Tudományegyetem, melyre 8451-en jelentkeztek első helyen. Az idei eljárás során 6848-an jutottak be az SZTE-re, 4479-en alap, 1183-an mester, 947-en osztatlan képzésen, 239-en felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Közülük állami ösztöndíjas képzésen 5742, önköltséges finanszírozási formában 1106 új hallgató tanul majd. Szegeden 6599, Hódmezővásárhelyen 202, Békéscsabán 47 hallgató kezdi meg tanulmányait. A képzési formák közül változatlanul a nappali képzések a legnépszerűbbek, idén 4780-an tanulnak ebben a képzési formában, míg levelező, online levelező és távoktatásos képzéseken 2068 a felvett hallgatók száma, ami azt jelenti, hogy egyre többen szeretnének munka mellett tanulni.

 Hagyományosan magas pontszám kellett a pszichológia képzésre, ahova 446 ponttal lehetett bejutni, a nemzetközi tanulmányok szakra idén 440 pont kellett. A kommunikáció- és médiatudomány szakra 419 ponttal lehetett bekerülni. A jogász szakra 438 pont, az általános orvos szakra pedig 412 pont kellett. A gazdálkodási és menedzsment szakra angol nyelven 390 pontra volt szükség.

Pont ott party a Dugonics térről:

 A felvételi pontrendszer idén átalakult, a korábbi egységes többletpont rendszer helyébe intézményi pontok léptek, ezért az idei pontszámokat nem lehet összehasonlítani a korábbi évek pontszámaival. Az SZTE a https://pontkalkulator.szte.hu/ oldalon elérhető szolgáltatással segítette a jelentkezőket az egyes szakok különbségei közti eligazodásban, az érettségi és a különböző tanulmányi, tudományos vagy sportteljesítményekért, nyelvismeretért legtöbb intézményi pontot kínáló szak megtalálásában. 

 Képek a Pont Ott Partyról

 

 

SZAKOK ÉS PONTOK

Sok hallgatóval bővül idén az ÁJTK-n a jogász (308 fő) és nemzetközi tanulmányok szak (70 fő), de népszerű a megújult személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szak is, ahol 114 fő lehet szeptembertől szegedi egyetemista.
A zenei és művészeti képzéseket kínáló BBMK-n az ének és operaének, klasszikus gitár szakok voltak a legkeresettebbek.A BTK-n a hagyományokhoz híven továbbra is nagy népszerűségnek örvendett az anglisztika (70 fő), a pszichológia szak nappali (132 fő) és levelező tagozata (40 fő) is. Emellett a kommunikáció- és médiatudomány szakra is többen (98 fő) iratkozhatnak be.
Az ETSZK-n idén 561 hallgató tanulhat a gyógyító szakmák egyikén, a két legnépszerűbb szak a gyógytornász (159 fő) és az ápoló szak (142 fő).
A FOK fogorvosképzésére 75 főt vettek fel.
A GTK alapszakjai közül a kereskedelem és marketing (118 fő), illetve a gazdálkodás és menedzsment (a magyar nyelvű képzés 132 fővel, az angol nyelvű képzés 39 fővel) indul a legnagyobb létszámmal.
A GYTK gyógyszerész képzésére idén több mint százan (117 fő) nyertek felvételt, és 11 fővel indul az új gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment mesterszak is.
A JGYPK nappali tagozatos képzései közül a gyógypedagógia (90 fő), a közösségszervezés (65 fő), az óvodapedagógia (60 fő), az edző (49 fő) és a rekreáció (48 fő) szakok voltak a legnépszerűbbek.
A Mérnöki Karon ismét az élelmiszermérnök (63 fő nappali és 43 fő levelező) és a gépészmérnök (89 fő nappali és 74 fő levelező) alapszakra vették fel a legtöbb jelentkezőt, de népszerű a mechatronikai mérnöki és az újonnan indult ipari termék- és formatervező szak is.
Az MGK-n a mezőgazdasági mérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakok egyaránt keresettek, valamint a nemrég elindított gyógy- és fűszernövény szak és az agrár-és üzleti digitalizáció szak is vonzotta a hallgatókat.
Idén sem volt könnyű bejutni a SZAOK általános orvos szakára, ennek ellenére több mint 250-en (255 fő) tanulhatnak elsőévesként az orvosképzésben.
A TTIK-n a biológia (155 fő), a gazdaságinformatikus képzés (100 fő), valamint a programtervező informatikus szak (280 fő) indul nappali tagozaton magas létszámmal és elindult az ipari igényekhez alkalmazkodó fizikus-mérnöki szak is. A karon a mesterszakok közül a biológus (42 fő), a programtervező informatikus (29 fő), a vegyész (21 fő) és a molekuláris biológia szak (32 fő) volt népszerű.


A Szegedi Tudományegyetem vállalati és intézményi kapcsolatainak köszönhetően rugalmasan reagál a munkaerőpiaci igényekre és elvárásokra. Egyre több speciális és interdiszciplináris területen kínál képzéseket az egyetem, pl. molekuláris bionika mérnöki, info-bionika mérnöki, kiterjesztett hatáskörű ápoló, agrár- és üzleti digitalizáció, design- és művészetmenedzsment, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki, egészségügyi menedzser, ipari termék- és formatervező, táplálkozástudomány, valamint művészeti instruktor képzésre is lehetett jelentkezni.

 

Az SZTE hallgatói létszáma kiegyensúlyozott, évről évre 9000 körüli új hallgató kezdi meg tanulmányait, amely választásban szerepet játszik az egyetem felelősségvállalása és hallgatóbarát szemlélete. Tudományos és oktatási központként az intézmény vezető szerepet vállal a fiatalok támogatásában. A középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését és későbbi szakmai fejlődését szolgálják a START, START+ és pedagógusoknak szóló Zirzen Janka ösztöndíjprogramok, melyekre szeptember 9-ig lehet jelentkezni a https://juniorakademia.szte.hu/ oldalon. A pályázatokat szeptemberben bírálja el az SZTE Tehetséggondozó Tanácsa.

 

A felvételizők értesítését 2024. július 24-én este kezdte meg az Oktatási Hivatal SMS küldéssel, illetve a besorolási döntés felvi.hu-n keresztüli eljuttatásával. A Szegedi Tudományegyetem, mint az ország egyik legzöldebb egyeteme, papír alapú értesítést nem küld, a felvettek e-mailt kapnak a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és a http://u-szeged.hu/felvettek oldalon keresztül tájékoztatja új hallgatóit.

 

Személyes beiratkozásra online regisztráció után 2024. augusztus 30-31., valamint szeptember 2. és szeptember 6. között lesz lehetőség az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

A Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során; vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A hagyományos önköltséges képzések mellett idén is számos szakon lesz lehetőség államilag finanszírozott helyekre jelentkezni. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők.



 



 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.