Egyetem

Kínai egyetemmel kutat közösen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

Kínai egyetemmel kutat közösen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

2024. június 28., péntek
Kínai egyetemmel kutat közösen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar tovább bővítette tavaly májusban kötött együttműködését a kínai NingboTech Egyetemmel. Megállapodásuk szerint közös kutatóintézetet hoztak létre, mely az oktatói-hallgatói mobilitást is megkönnyíti.

 

 

"A NingboTech University, ahogy a neve is mutatja, egy műszaki egyetem Ningboban. Kínai léptékkel akkora, mint egy „kisváros”, ugyanakkor lakossága vetekszik Magyarország teljes népességével. A NingboTech University 2023 áprilisában keresett meg bennünket, hogy szeretnének együttműködni. Mi több, egy közös, virtuális kutató-fejlesztő intézetet létrehozni" – nyilatkozta az együttműködés kezdeteiről Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja.

A NingboTech Egyetemet 2001 júniusában alapították meg a kínai Zhejiang Tartományban. Az intézmény fő filozófiája az „Oktatás a tanulók fejlődéséért”. Így a vezetés célja amellett, hogy a tehetséges hallgatók magas minőségű oktatását elősegítsék, hogy ők maguk is Kína top 100 egyeteme közé tartozhassanak.

A szegedi mérnökképzés művelői még 2023 májusában kötöttek együttműködési megállapodást a NingboTech University School of Materials Science and Engineering-el, azaz a NingboTech Egyetem Anyagtudományi és Mérnöki Iskolájával. Ennek értelmében létrehozták a Kínai-Magyar Közös Korszerű Technológiák Kutatóintézetét. Ennek fő profilja a fotovoltaikus, tűzálló és energiatároló anyagok, valamint azok alkalmazási lehetőségeinek kutatása.

A 2024 májusában aláírt „Kiegészítő megállapodás a Szegedi Tudományegyetem és a NingboTech University közötti személycseréről” lehetővé teszi, hogy a kínai partnerek és szegedi Mérnöki Kar oktatói és hallgatói tanuljanak, kutassanak egymás intézményeiben. Fő célja az akadémiai tudásátadás, tudományos kutatói és szakmai együttműködés. Műszaki tudományok révén az anyagtudományok és mérnöki tudományok állnak a kooperáció középpontjában.

A kutatóintézetként létrejött Sino-Hungarian Joint Research Institute of Advanced Technologies-be bármely partner hívhat meg új tagokat, elősegítve az anyag- és mérnöki tudományok még magasabb szintű művelését. A megállapodás 5 évre szól, és ha mindkét fél gyümölcsözőnek látja a közös munkát, akkor meghosszabbítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.