Egyetem

Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

2020. július 1., szerda
Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

Szagdetektort és nanotechnológiai alapú szagmaradvány-rögzítő eszközöket fejlesztettek 566 millió forintos állami és európai uniós támogatás segítségével a Szegedi Tudományegyetemen.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan műszert fejlesztettek ki, amely a bűntények helyszínén képes az emberszag felismerésére és rögzítésére. A projekt keretében kétféle, emberi szagra érzékeny szenzormátrixot, nanotechnológiai alapú szagrögzítő anyagot, egy-egy különálló és egy integrált szagdetektáló és szagrögzítő prototípust, egy felügyeletei szoftvert, valamint egy 5D virtuális helyszíni szemle modellező és dokumentáló programot fejlesztettek ki. Ez a komplex rendszer képes a szagmolekulák helyszíni felismerésére, több mérés, gyors összehasonlító elemzésére, térben és valós időben történő megjelenítésére, az adatok biztonságos tárolására és utófeldolgozással további elemzések elvégzésére. A beruházás Kecskeméten, Mórahalmon és Szegeden valósult meg.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.