Egyetem

Ónodi-Szűcs: az ápolók egyetemi képzése megoldást jelenthet a szakemberhiányra

Ónodi-Szűcs: az ápolók egyetemi képzése megoldást jelenthet a szakemberhiányra

2017. március 2., csütörtök
Ónodi-Szűcs: az ápolók egyetemi képzése megoldást jelenthet a szakemberhiányra

A diplomás ápolók mesterfokú (MSc) képzése megoldást jelenthet az egészségügyben tapasztalható szakemberhiányra, a szakápolói kompetenciák kiterjesztésével javulhat a betegellátás - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ónodi-Szűcs Zoltán

jelezte, több mint két évtizede van Magyarországon diplomás ápolóképzés, azonban az ellátási feladatok tisztázása, vagyis azok, amelyeket az orvos helyett a (diplomás) szakdolgozó is végezhetne, nem történt meg. Úgy fogalmazott, ez nem "verseny" lesz az orvos és a szakápoló között, hanem egymást segítve, kiegészítve történik majd a betegellátás.

Betlehem József

, a népegészségügyi és egészségügy rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos közölte, ősszel három egyetemi képzőhelyen 20-20 fős keretlétszámmal, hat specializációban elindul a szakápolók egyetemi mesterképzése. A Semmelweis Egyetem jövő februárban, keresztféléves képzés keretében indítja el az oktatást. A miniszteri biztos megjegyezte, a mesterképzés indításának ötlete már korábban napirenden volt, két évvel ezelőtt áttekintették a képzés tartalmát, szakmai szempontjait. Hozzátette: a nyugat-európai országokban már évek óta működik az, hogy bizonyos ellátásokat diplomás (főiskolai/egyetemi) végzettségű szakápolók végzenek, természetesen jól körülhatárolt feladat- és hatáskörrel. Betlehem József elmondta, jellemzően az alapellátás területén végezhetnének betegellátást, gondozást a mesterdiplomát kapók. Ilyen terület lehet a magasvérnyomás-, véralvadásgátló-, cukorbetegség-kezelés körébe tartozó betegellátás, vagy a sebészeti területen a reakciómentes sebek kezelése, varratok be- és kihelyezése, vagy az első műtéti asszisztensi feladatok.

Balogh Zoltán

, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, a Semmelweis Egyetem ápolási tanszékének vezetője kérdésre elmondta, hosszú ideje lobbiznak azért, hogy legyenek speciális tanfolyamok, és szakirányú végzettsége egy szakápolónak. Úgy látja, hogy az MSc-fokozat megadhatja az elvárt specializációt, tudásszintet. Megjegyezte, önmagában a humánerőforrás-helyzetet az egyetemi képzés és az ezzel járó kompetenciák kiszélesítése nem fogja megoldani, ugyanakkor a szakemberek megtartásában, a pályaelhagyás csökkenésében és az előmenetelben segíthet. Az egészségügyért felelős államtitkár beszélt arról is: kalkuláció készül arra vonatkozóan, hogy a kormány megtérítse azon kórházak abból fakadó költségeit, ha egy munkavállalója egyetemi képzésre jelentkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.