Egyetem

Erdéllyel és a Partiummal ismerkedtek meg a Tabán-iskola diákjai + FOTÓK

Erdéllyel és a Partiummal ismerkedtek meg a Tabán-iskola diákjai + FOTÓK

2016. június 8., szerda
Erdéllyel és a Partiummal ismerkedtek meg a Tabán-iskola diákjai + FOTÓK
taban_iskola_erdely003

Iskolai kiránduláson vett részt május 18. és 21. között tanulók egy csoportja a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményből. Az út célja az volt, hogy a fiatalok megismerkedjenek a Partium és Erdély csodálatos tájaival, irodalmi, történelmi emlékhelyeivel, különösen az 1848-49-es események helyszíneivel. A program a Határtalanul pályázaton nyert 1 millió 977 ezer forinttal vált az álomból valósággá.

Az 55 hetedikes tanuló 6 tanár és egy idegenvezető kíséretében vágott neki az útnak, amely során jártak Nagyenyed, Bánffyhunyad, Körösfő, Kolozsvár, Gyulafehérvár, Nagyszeben, Vízakna, Szászsebes, Piski, Déva, Világos és Arad nevezetességeinél is. Az 1848-49-es emlékhelyeken énekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek meg az események, csaták hőseiről. A csoport a kirándulás alatt Magyarfenesen és Csernakeresztúron szállt meg, ahol a vendéglátó családok nagy szeretettel, figyelemmel fogadták a szegedieket bepillantást engedve a mindennapi életükbe, szokásaikba, illetve az erdélyi konyha különleges gasztronómiai világába. A Tabán-iskola diákjai köszönetképpen apró ajándékokkal és szőregi rózsatövekkel kedveskedtek. A búcsúesten közös műsor keretében ismertették meg egymást saját vidékük néptáncaival, dalaival, majd a kirándulók egy fergeteges táncházzal intettek búcsút a csernakeresztúri két napnak. A hazaút során a szegedi csoport látogatást tett a dévai Szent Ferenc Alapítványnál, ahová nem érkeztek üres kézzel, hiszen a diákok és szülők által szeretettel adományozott játékokból, ruhákból, könyvekből, írószerekből, tartós élelmiszerekből összeállított csomagot adtak át a szervezetnek. A vendéglátók szívélyességét, és

Sándor

atya áldását saját alkotásokkal és dallal is megköszönték. "Hiszünk abban, hogy ez az élmény biztosítja a tanulás személyes, tapasztalati módját, aktív befogadásra késztet. Mással nem helyettesíthető módon járul hozzá diákjainknál a nemzeti azonosságtudat kialakulásához, a kultúra hagyományos és mai értékeinek megismeréséhez, s közös élményanyaggal szolgálva az összetartozás érzését erősíti. A résztvevő gyerekek emlékezetébe, lelkébe bevésődött az előkészítő órák és e 4 nap emléke, s ezeket a tapasztalatokat megosztják majd szüleikkel, diáktársaikkal is egy útibeszámoló keretében" - áll az iskola portálunkhoz eljuttatott beszámolójában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.