Egyetem

Minden járásban lesz gimnázium

Minden járásban lesz gimnázium

2015. június 8., hétfő
Minden járásban lesz gimnázium

Minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint erre lehetőséget ad a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása, amely szerint "a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nem csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják". A kormány döntése alapján 2015. július 1-től mintegy 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába. A fenntartóváltáson áteső iskolák között vannak olyanok, amelyekben szakmai és gimnáziumi képzés egyaránt folyik, illetve 44 olyan intézmény is van, amelyekben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ már korábban megszüntette a gimnáziumi képzést. A gazdasági tárca megjegyzi: "a tanári álláshelyek számával kapcsolatosan a szakképzés átalakítása pedig további lehetőséget rejt magában", ugyanis ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, illetve a szakképzési centrumok feladata lesz még a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése is az érettségire, ami - a 2016/2017-es tanévtől bevezetendő új iskolatípusokkal - mindenki számára alapértelmezetté teszi az érettségi megszerzésének lehetőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.