Egyetem

Megszűnhet a kommunikáció szak? (FRISSÍTVE)

Megszűnhet a kommunikáció szak? (FRISSÍTVE)

2015. március 11., szerda
Megszűnhet a kommunikáció szak? (FRISSÍTVE)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Rektori Konferencia illetékes szakbizottságaival folytat egyeztetéseket a felsőoktatási szakok racionalizálásáról – közölte a felsőoktatási államtitkárság szerdán az MTI kérdésére. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem arról tájékoztatott, hogy az intézmény képzési profiljában nem szerepel a kommunikáció alap- és mesterszak. A Budapesti Kommunikációs Főiskola közlése szerint a jövőben is indítanak új évfolyamokat kommunikációs képzésben. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) várja a részletes, előkészített elképzeléseket és a tárgyalások megkezdését.

Az államtitkárság közlése szerint a megbeszéléseken nem kerültek szóba intézményi meghirdetési kérdések, vagyis sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, sem egyetlen más intézmény neve nem hangzott el. Az egyes szakokon igénybe vehető ösztöndíjas helyek száma pedig semmiféle összefüggésben nincs a képzési szerkezet átalakítását célzó egyeztetésekkel, így minden ezzel kapcsolatos híresztelés pusztán hangulatkeltés – írták. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szerdán azt közölte az MTI-vel: valótlannak tartják a sajtóban megjelent információkat arról, hogy a jövőben kizárólagosan intézményükben indítanák el a kommunikáció szakot. Az NKE képzési profiljában nem szerepel a kommunikáció alap - és mesterszak - rögzítették. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola azt közölte az MTI-vel: az intézmény a jövőben is indít új évfolyamokat kommunikációs képzésben. A HÖOK szerdai közleménye szerint a felsőoktatási stratégia - műfajából adódóan - nem tartalmazott részleteket a szakok profiltisztításáról. A megbeszélések során ezek későbbi részletes tárgyalásában maradtak – jegyezte meg Gulyás Tibor elnök, hozzátéve:a mai napig nem kaptak hivatalos előterjesztést a szakokkal kapcsolatos tervekről. Várják a részletes, előkészített elképzeléseket és a tárgyalások megkezdését - közölte. Korábban az eduline.hu arról írt, hogy egy új államtitkári tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetnék, más képzéseknél pedig az állami ösztöndíjas helyeket törölnék el végleg. Egyetemi forrásaik szerint több népszerű szak 2016-tól csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lenne elérhető.

Korábban írtuk:

Az új államtitkári tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetnék, más képzéseknél pedig az állami ösztöndíjas helyeket törölnék el végleg. Az Eduline forrásai szerint több népszerű szak 2016-tól csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz elérhető. Néhány éven belül megszüntethetnek, illetve teljes egészében fizetőssé tehetnek több szakot – erről a tervről tájékoztatta a dékánokat az államtitkárság. Egyetemi- és főiskolai forrásaink megerősítették, több képzést, közöttük az egyik legnépszerűbb kommunikáció szakot is megszüntetné a kormányzat. Más népszerű szakok pedig 2016-tól csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesznek elérhetők - írja az

Eduline

. A múlt héten közzétett „Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégia legújabb verziójában a képzések számának 15 százalékos csökkentéséről írtak. Az egyetemi források arról tájékoztatták az Eduline-t, több szak esetében valóban az államilag támogatott helyek megszüntetéséről volt szó, többek között andragógia képzést is lehet majd hirdetni 2016-ban, azonban már nem lesz támogatott képzési hely. Andragógiára már most is csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik a 430-as központi ponthatárt. Az Eduline forrásai a kommunikáció szakról egységesen azt állították, hogy a képzés teljes megszüntetése a cél, amit a túltermeléssel indokoltak. Az egyik egyetemi vezető úgy tudja, kommunikáció szakra a jövőben csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre lehet majd járni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.