Egyetem

A szegedi a harmadik legjobb egyetem

A szegedi a harmadik legjobb egyetem

2014. november 12., szerda
A szegedi a harmadik legjobb egyetem

A Semmelweis Egyetem (SE) vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát, megelőzve az évek óta a lista élén álló Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetem megtartotta a harmadik helyet. Az Eduline oktatási szakportál szerdán közzétett összegzése szerint a karok versenyében az orvos-, a bölcsész- és a természettudományi karok vezetnek.

Az intézmények rangsorában Semmelweis Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi. A következő öt helyen a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) áll. A hallgatói rangsorban nem történtek nagyobb változások, sőt még inkább erősödött a vezető egyetemek előnye - olvasható az összegzésben, amely szerint a Budapesti Corvinus Egyetemre és az ELTE-re csaknem ezerrel többen szerettek volna bejutni 2014-ben, mint korábban, de a Műegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Semmelweisen is ötszáz és nyolcszáz közötti volt a növekedés. Az oktatói alrangsorban már nagyobb az átrendeződés. Kiugróan javultak a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem minősített oktatókra vonatkozó mutatói. A Semmelweis általános orvostudományi karán egyik évről a másikra 148-cal (az egyetem egészén 180-nal) nőtt a minősített oktatók száma, ami döntően az átszervezés következménye lehet, ám az oktatói listák élére repítette a kart és az egyetemet is. Sőt, az SE ezzel az összetett intézményi rangsor idei győztese lett - emeli ki a felsőoktatási kiadvány. Az évek óta listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetem így a 2. helyet szerezte meg - igaz, az idén is abba az intézménybe jelentkeztek a legtöbben, és ott tanít a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató. A hetilap tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorát készítette el. Az összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.