Egyetem

Ismét szegedi kutatónő hozta haza a L'Oréal – UNESCO díját

Ismét szegedi kutatónő hozta haza a L'Oréal – UNESCO díját

2013. október 16., szerda
Ismét szegedi kutatónő hozta haza a L'Oréal – UNESCO díját
nagy_nikoletta01_gs

A L'Oréal – UNESCO a Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat minden évben három olyan hölgynek ítélik, akik kiemelkedő eredményeket értek el a tudomány valamely területén. Idén egy olyan szegedi doktornőt is díjazott az akadémikusokból álló zsűri, akinek mentora korábban már hazahozta az elismerést.

Nagy Nikoletta

, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa a Brooke– Spiegler-szindróma, közismertebb nevén a turbán tumor szindróma bőrgyógyászati kórkép genetikai hátterének felderítésével foglalkozik,s e betegség öröklött okainak feltárásáért vehette át a nemzetközi elismerést. A genetikailag örökíthető betegség tulajdonképpen a hajas fejbőrön, a fülben, valamint az orr tövében eredményez daganatos kitüremkedéseket. A fiatal kutatónő 2003-ban kezdett el mélyebben foglalkozni a ritka bőrgyógyászati betegségekkel, ekkor került a klinikára

Széll Márta

mentora szárnyai alá, aki egyébként 2008-ban szintén kitüntettet lett a kimondottan nőket elismerő ösztöndíjjal. Nagy Nikoletta ugyan ebben az évben egy londoni kutatócsoportba került, ahol a turbán tumor szindrómához hasonlóan ritka kórképek vizsgálatával foglalkozott. A két éves továbbképzést után a kint tanult módszertant hazahozta, s itthon folytatta a munkát. „Úgy alakult, hogy rátaláltunk e betegségben szenvedő családra; innen jött a motiváció, hogy ezzel foglalkozzunk. Azóta már több más ritka betegséget is elkezdtünk vizsgálni. Sokat köszönhetek példaképeimnek, vagyis Széll Mártának, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet vezetőjének és

Kemény Lajosnak

, a Szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető professzorának” - magyarázta az adjunktus kutatási területének legfontosabb állomásait. Megjegyezte, a gyakori betegségek vizsgálata már régóta fókuszát jelenti a nemzetközi orvoslásnak, azonban európai szinten csak napjainkban kezdtek el felfigyelni az öröklődő esetekre, amelyek megismerése egyébként elősegítheti más betegségek feltárását is.

nagy_nikoletta04_gs

A doktornő vizsgálatai odáig jutottak, hogy sikerült azonosítania az egész arcbőrt is eltorzító tumor okozóját. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy akár egy magzatvízvizsgálat során, igen korán ki lehet szűrni, hogy a születendő gyermek beteg-e, vagy sem. Mivel ilyen súlyos, életminőség romboló betegségről van szó, a szülők úgy is dönthetnek, hogy elvetetik a magzatot. „Elképzelhető, hogy idővel nem lesz szükség hasi biopsziára, hanem akár az anyai vérből is meg lehet mondani, hogy a magzat hordozza-e a genetikai eltérést, vagy sem. Ugyan a szegedi klinikumban arra még nincsen lehetőség, de néhány év múlva már korrigálni, gyógyítani is tudjuk majd a betegséget” - ismertette a megindult fejlődést Nagy Nikoletta. Egyelőre azonban csak tüneti kezelés érhető el, vagyis a kritikus területeket kimetszik a bőrből, majd a hegek helyét összehúzzák, esetleg a test egyéb felületéről vett bőrrel fedik. Az adjunktus viszont figyelmeztetett, ezek erősen torzító beavatkozások lehetnek, de ha időben felismerik a betegséget, akkor kordában lehet tartani. Angliában kísérleti jelleggel már folyik egy gyógyszeres terápia, amit Európa szerte szeretnének kibővíteni, így várhatóan a szegedi klinikum is becsatlakozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.