Egyetem

Európa egyik legzöldebb egyeteme az SZTE + FOTÓK

Európa egyik legzöldebb egyeteme az SZTE + FOTÓK

2013. január 23., szerda
Európa egyik legzöldebb egyeteme az SZTE + FOTÓK

Közép-Európa legzöldebb egyeteme az SZTE, a világ felsőoktatási intézményei között pedig az előkelő 52. helyet birtokolja az Indonéziai Egyetem felmérése alapján. Az évről évre javuló eredményekhez hozzájárul többek között a mérnöki kar épületének geotermikus fűtése, valamint az épületekre szerelt 2754 darab napelem is.

2010 óta osztályozza az Indonéziai Egyetem (University of Indonesia) a világ felsőoktatási intézményeit környezettudatosságuk alapján. A Green Metric Ranking of World Universities zöld mérőszámokból felállított rangsorán évről évre jobb eredményt ért el a Szegedi Tudományegyetem: 49 ország 215 pályázó intézménye közül az 52. helyet érte el tavaly, egyben a régió legzöldebb egyeteme is lett. A szép eredmény hátterét és az SZTE környezettudatos beruházásait egy sajtótájékoztatón mutatták be szerda délután.

Segített a szénszünet

A felmérésben - melynek során a hulladék- és vízgazdálkodásról, az energia és klímaváltozásokról és a környezettudatosságra való nevelésről is számot kellett adni - idén az európai egyetemek 82%-át maga mögé utasította az SZTE, és 15 helyet javított a listán a 2011-es évhez képest - tudtuk meg

Erdélyi Evelyntől

, az SZTE TIK intézmény igazgatójától. Állandó rendezvényeivel és modern felépítésével a Tanulmányi és Információs Központ épülete az SZTE öko-zászlóshajójának számított, példáját követve azóta az egyetem számos épülete "kizöldült".

"2010-től számos intézkedéssel tudtuk csökkenteni az egyetem környezeti terheit, és annak ellenére is javultak a mutatók, hogy új épületeket adtunk át" - vette át a szót Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója. Az egyetem gázfelhasználása a 2010-es 12 millió köbméterről egyetlen év alatt 8,5 millióra szorult vissza, jelentősen csökkent a villamosenergia- és a vízfogyasztás is. A racionalizálás mellett az értéken több dolog is javított: a gáz és villany költségén a szénszünet enyhített, valamint az 1400 fővel kevesebb beiratkozott diák a mosdókban sem használt el annyi vizet.

Évi 25 milliós spórolás napelemekkel

Az SZTE kazánjainak (melyek közül némelyik több, mint 40 éve van szolgálatban) felújítása mellett az új építések során a modern technológiák legjavát igyekszik alkalmazni az egyetem. A mérnöki kar épületét geotermikus fűtés melegíti fel, -10 fok felett nem is szükséges beüzemelni a kazánt. Egy napenergiapark kialakításával a város 24 pontján 2754 napelem termel villamos energiát, melynek segítségével évente 25 millió forintot spórolhat az intézmény, ráadásul ez a technológia állandó karbantartást és speciális kezelőszemélyzetet sem igényel. Az 52. helyezés még javítható Majó Zoltán szerint, a tervek között szerepel például a szélenergia alkalmazása is. Szeged fekvése kiváló lehetőségeket nyújt a megújuló energiák kihasználására, melyet uniós források bevonásával kíván továbbfejleszteni az SZTE.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.