Egyetem

Több mint 6600 diákot vettek fel a Szegedi Tudományegyetemre + VIDEÓ

Több mint 6600 diákot vettek fel a Szegedi Tudományegyetemre + VIDEÓ

2012. július 25., szerda
Több mint 6600 diákot vettek fel a Szegedi Tudományegyetemre + VIDEÓ

Több mint 6600 egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptemberben Szegeden; ez ugyan csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint tavaly, de ahhoz képest, hogy a felsőoktatásba bekerülők száma az idén jelentősen csökken, az SZTE-nek nincs oka panaszra, tudja tartani a helyét - közölte az SZTE rektora szerdán. Örömteli, hogy a felvettek átlagpontszáma nem csökkent az elmúlt évekhez képest.

Szabó Gábor

sajtótájékoztatóján kifejtette: a diákok körülbelül 71 százaléka (körülbelül 4700 fő) államilag támogatott, 29 százaléka önköltséges helyekre nyert felvételt. Az idén, most először a Zeneművészeti Kar kivételével az SZTE minden fakultásán hirdetnek pótfelvételit, így a költségtérítéses hallgatók száma várhatóan tovább nő. A rektor utalt arra, korábban szárnyra kaptak olyan információk az országos sajtóban, hogy megszűnik az osztatlan jogász- és a gazdaságtudományi képzés vidéken, így Szegeden. Ezzel ellentétben az elsődleges információk szerint gazdaságtudományi területen alig 10 százalék a csökkenés, a joginál mintegy 30 százalék. Úgy tűnik, hogy az elvesztett, államilag finanszírozott helyeket a költségtérítéses képzés iránti megnövekedett érdeklődés pótolta - tette hozzá, egyúttal úgy fogalmazott: semmiféle tragédiáról nincs szó, a Tisza-parti universitasnak nem kell újragondolnia elképzeléseit. Örömteli, hogy jelentősen fokozódott az érdeklődés a műszaki terület iránt, ahol 20 százalékos a növekedés. A korábbiakhoz hasonlóan az idén is népszerű volt az informatika, e területen csaknem 30 százalékkal magasabb a felvettek száma a tavalyinál. "Az látszik, hogy a központi oktatáspolitika által támogatott szakoknál valóban van hallgatói reakció is" - mondta Szabó Gábor. Kitért rá: rossz hír, hogy a tanárképzés esetében a korábbi évekhez képest is további 20 százalékos csökkenés tapasztalható a felvettek tekintetében, s mivel országos jelentségről van szó, ez mindenképpen aggasztó Magyarország jövője szempontjából. Más területeken viszont számok alig változtak. Az évek óta slágerszaknak számító képzési területek állnak az élen az idén is: a pszichológia, a fogorvos- és az orvosképzés, majd néhány kuriózumnak számító szak következik. Az akadémikus arról is beszélt, hogy a felsőoktatásban nem a ponthatárok a mérvadóak a felvettek felkészültségét illetően, sokkal többek árulnak el az átlagpontszámok. Sok esetben az SZTE-n is úgymond "mesterségesen" lett alacsonyra állítva a ponthatár, hiszen a pótfelvételin az általános eljáráshoz képest már nem vihető lejjebb a szint. Az átlagpontok pedig egyáltalán nem csökkentek az előző évekhez képest Szegeden! Az osztatlan, fizetős jogászképzésben például lehet, hogy 240 a ponthatár, ám a felvettek pontátlaga 365, s a gazdasági területen is 350-380 között mozog - világított rá.

Varga Zsuzsanna

oktatási igazgató elmondta: a korábbi évekkel ellentétben az idén a ZMK-n kívül minden kar hirdet pótfelvételit költségtérítéses képzéseire. Ennek lehetőségeivel napokon belül megismerkedhetnek a leendő hallgatók, hiszen a kínálat mind a felvi.hu-n, mind az SZTE (illetve karainak) honlapjain elérhető lesz. Jelentkezni majd augusztus 10-éig kell. Fontos tudni, hogy akár már egy év után a legjobbaknak lehetőségük lesz az átsorolásra, azaz arra, hogy államilag finanszírozott képzésbe kerüljenek, hiszen a rosszul teljesítők helyére bekerülhetnek jól teljesítő, költségtérítéses hallgatók - tette hozzá a szakember. Emellett az egyetem a fizetős hallgatók terhének megkönnyítésére részletfizetési lehetőséget is biztosít, módot ad arra, hogy a féléves tandíjat 50-25-25 százalékban, három részletben egyenlítsék ki. Több karon pedig vállalati partnerek segítségével vagy saját erőből alapítanak ösztöndíjakat, hogy támogassák az önköltséges diákokat - emelte ki.

Szabó Gábor rektor a Telin TV-nek nyilatkozott a felvételi ponthatárokról, összeállításukat az alábbi videóban tekintheti meg!

http://www.youtube.com/watch?v=C_TjU1llOSo&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.