Egyetem

Az SZTE-n közel négyezer diploma ragadt be

Az SZTE-n közel négyezer diploma ragadt be

2012. április 27., péntek
Az SZTE-n közel négyezer diploma ragadt be

Az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán több tízezer diploma várja a gazdáját, mert a végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják azt átvenni. Nincs ez másként Szegeden sem, nálunk közel 4 ezren nem kapták meg emiatt az oklevelüket.

Varga Zsuzsannától

, az SZTE Rektori Hivatalának oktatási igazgatójától, ETR projektvezetőtől megtudtuk, abban a három évben, amikor a nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott oklevelek már bekerültek az országos statisztikai rendszerbe, az alábbi számokat jelentette az SZTE: 2009-ben a kiadott oklevelek száma 5275, ebből 1222-öt nyelvvizsga hiányában nem kézbesítettek. 2010-ben 5636-an diplomáztak, ebből 1457-en az említett ok miatt nem vehették át az oklevelet, míg tavaly 5443 diplomásból 1310 jutott erre a sorsra. A felsőoktatási törvény tavaly év végi elfogadása előtt a Parlament rábólintott arra a szabályra, amely szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak. Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel. Egyesek saját vizsgát szerveznek, vagy egyéb feltételekhez kötik a diploma kiadását. Az SZTE-n még nem született végleges döntés a beragadt diplomák ügyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.