Egyetem

Itt az iPad3 - szegedi fejlesztésű alkalmazásokkal + FOTÓK + VIDEÓ

Itt az iPad3 - szegedi fejlesztésű alkalmazásokkal + FOTÓK + VIDEÓ

2012. március 22., csütörtök
Itt az iPad3 - szegedi fejlesztésű alkalmazásokkal + FOTÓK + VIDEÓ

Csütörtökön jelenik meg a magyar piacon az iPad3, melyre számos alkalmazást egy szoftverfejlesztő cég szegedi irodájában fejlesztenek. Az iPadek területén soha nem látott fejlődés megy végbe - a két éve a piacra került újítás rohamosan terjed.

Az USÁ-ban már a felnőttek 20 százaléka használja, Németországban pedig minden 20-dik felnőtt - ez az iPad statisztikája, melyből a 3-dik generáció múlthéten pénteken jelent meg a német piacokon, mától pedig Magyarországon is kapható. Az Apple és a Google alapvetően változtatta meg az eszközökről és az alkalmazásokról való gondolkozást, a siker kulcsává a design, az elegancia vált - magyarázta portálunknak

Ludwig Neer

, a CAS Software Kft. ügyvezető igazgatója. Ahogy a szakemberek mondják: empathic design - középpontban az ember, arra kell rájönniük a fejlesztőknek, hogy miként szeretik meg a felhasználók az úgynevezett appeket, vagy applikációkat (azaz az iPadekre letölthető szoftvereket). Kulcsszó a használhatóság, olyan programokat fejleszteni és olyan funkciókkal, amiket valóban kihasználnak. Csak a fantázia szab határt.

Az új iPad elsősorban a képernyő-felbontását tekintetében újít, négyszer annyi képpont található rajta, mint a 2-es verzión, így több mint 200 dpi-s felbontást tesz lehetővé, olyan, mintha nyomtatott képet/szöveget látnánk, így nagy teljesítményű monitorokkal is könnyen összehangolható. Kényelmesebbé teszi az olvasást, és az idősebb emberek számára is szimpatikusabbá válik a készülék. Ha végignézünk az informatikai eszközök fejlődésén, azt látjuk, hogy a számítógépet is sokan és sokáig csak játéknak tartották - így voltunk az iPaddel is, ez viszont egy komolyan gyarapodó piac - hangsúlyozta Ludwig Neer. A kimutatások szerint az androidos applikációkat egész nap igénybe veszik, a digitális könyveket is már annyit használják, mint a hagyományos, papír alapúakat. A német parlamentben minden második képviselő tablettel dolgozik. Egyre inkább terjednek a hibridmegoldások, a tabletek kis, összecsukható és egyszerűen szállítható billentyűzetet kapnak, számos iPadbe belehelyezhető az okostelefon, illetve a tablet nagyobb monitorhoz csatlakoztatható - nem egymást kizáró, hanem kiegészítő eszközök, és idővel az áruk is lecsökken annyira, hogy egy-egy felhasználó többféle mobileszközt is megengedhet majd magának. Érdekesség, Ludwig Neer szerint az újítás elsősorban a laptopokat szorítja háttérbe, hiszen a tabletek esetében könnyebben szállítható, mindig készenlétben levő, sokkal jobb felbontású és érintős képernyővel rendelkező eszközökről van szó. Megint statisztika: a számítógépet 20 százalékban adatbevitelre használjuk, erre valóban alkalmasabb még a hagyományos PC, illetve laptop, 80 százalékban viszont valamilyen alkalmazást futtatunk - ez a tabletek, iPadek igazi terepe, legyen szó akár fényképezésről, hír- vagy szakkönyvolvasásról. Jelenleg 25 milliárd apps-letöltésnél tartunk. A cég szegedi irodája fejlesztett például egyik leányvállalata számára digitális újságolvasó alkalmazást (iKiosk), valamint az iPad3-ra például diákoknak előadás-kezelő applikációt készítettek, de adótanácsadók számára is van alkalmazásuk. Létezik olyan applikáció is, amely egy-egy város útjainak, utcáinak állapotáról ad információt, felhasználók jelzései alapján - egy ilyen szoftvert Szegedre is szívesen fejlesztene a cég, fel is fogják ajánlani a városnak - így az ügyvezető igazgató. Manapság a legsikeresebb és legérdekesebb projekteket a mobil CRM-megoldásokon (Customer relationship management - ügyfélkapcsolat-kezelés) keresztül nyerik, amit a szegedi irodának köszönhetnek - tudtuk meg Ludwig Neertől. http://www.youtube.com/watch?v=61EZjB9TMl8

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.