Egyetem

3,5 millió értékű fúrómotort kapott a traumatológiai klinika + FOTÓK

3,5 millió értékű fúrómotort kapott a traumatológiai klinika + FOTÓK

2011. december 14., szerda
3,5 millió értékű fúrómotort kapott a traumatológiai klinika + FOTÓK

A szerdai ünnepélyes átadó keretében műcsonton mutatták be az új eszköz működését az SZTE Traumatológiai Klinika és a Központi Műtő szakemberei.

Az eseményen megtudtuk: 1958-ban a traumatológiával foglalkozó szakemberek a töréskezelés forradalmasítása céljából nemzetközi szervezetet hoztak létre (rövidítve: AO), mely mára a világ legnagyobb egészségügyi oktatási posztgraduális szervezetévé nőtte ki magát. A szegedi traumatológiai klinika hosszú idő óta működik együtt az AO-val. Bázis-, haladó és műtősnőknek szóló kurzusokat, speciális szakmai workshopokat és kifejezetten a rezidenseket célzó workshopokat tartanak: ezeken oktatóként rendszeresen részt vesznek

Simonka János Aurél

és

Varga Endre

professzorok, illetve

Gárgyán István, Süveges Gábor

és

Horváth Attila

. E képzések, workshopok jellemzője, hogy az elméleti oktatás mellett műcsontokon a gyakorlatban is megtanítják a törésrögzítő módszer rutinszerű alkalmazását. A munkában, az oktatásban komoly segítséget nyújt az AO-val szintén szoros partneri viszonyt ápoló Synthes Medical Kft. A cég és a klinika öt éve indította el közös, színvonalas, évente hat-nyolc komoly képzést biztosító rezidensprogramját. A Synthes ügyvezetője,

Janovszky Márk

elmondta: minden évben egy partnerüket ajándékozzák meg egy a betegellátást segítő fúrómotorral - a szegedi traumatológiai klinika pedig olyan kiemelkedő szinten és önzetlenül vesz részt az AO-oktatásban, hogy tavaly után ismét ezt az intézményt választották ki. Így érkezett az SZTE klinikájára a mintegy 3,5 millió forint értékű, vadonatúj, hazánkban mindössze néhány hónappal ezelőtt megjelent eszköz. A modern fúrómotornak köszönhetően a jövőben még színvonalasabban és hatékonyabban gyógyíthatják a töréseket az itteni szakemberek.

A klinikát vezető Simonka János Aurél professzortól megtudtuk: a traumatológia a törések ellátásában egyre inkább a műtéti ellátás felé tolódott, ma már a törések nagy részét műtéttel stabilizálják, szögekkel, lemezekkel rögzítik. Feltárás nélkül dolgoznak, úgynevezett minimálisan invazív (behatolási) módszereket alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a törést nem kell feltárni, hanem célzó készülékkel helyezik be a szöget és a rögzítő csavarokat. Ehhez van szükség a jól működő, megbízható fúrómotorokra. A végtagok törései egyébként nagyon változatosak, és ahány csont és annak régiói, annyi műtéti technika áll rendelkezésre. Emiatt több száz műtéti stabilizálást kell elsajátítania a traumatológus szakorvosjelöltnek, sőt az évente tucatszámra kifejlesztett, új rögzítési módszert, eszközt a már tapasztalt szakorvosnak is meg kell tanulnia - árulta el a tanszékvezető egyetemi tanár. Az ünnepélyes átadó rendezvényen az SZTE Traumatológiai Klinika és a Központi Műtő dolgozói műcsonton mutatták be a betegeknek az eddigieknél sokkal biztosabb és gyorsabb gyógyulási esélyt biztosító fúrómotor alkalmazását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.